Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

W Polkowicach będzie piekielnie ostro (FOTO)

POLKOWICE. W czwartek 13.kwietnia w Polkowicach otworzy się ...piekło. Kulinarne piekło w restauracji Polkowickiej. Punktualnie o godzinie 19 kilkunastu śmiałków nie bojących się piekielnego ognia w gardle, przełyku i żołądku stanie do rywalizacji w 1.Mistrzostwach Zagłębia Miedziowego w jedzeniu buritto. - Niezwykle smaczne jedzenie na bazie szarpanej wieprzowiny, fasoli czerwonej, kukurydzy itp.  a do tego 4 najostrzejsze papryczki na świecie - habanero, jolokia, carolina reaper i jalapeno. Plus specjalny ekstrakt nadający w odpowiedniej skali (Skala Scoville’a) poziom 3 milionów . Czyli będzie to polkowickie buritto czterokrotnie ostrzejsze od najbardziej ostrych potraw na świecie - mówi Tomasz SOBCZYŃSKi, szef kuchni w restauracji i współpomysłodawca zawodów.

W Polkowicach będzie piekielnie ostro (FOTO)

 Zawody zapięte są na ostatni guzik. Każdy ze startujący zasiądzie do stolika z butelką wody. Na początek zostanie podane tzw.buritto "rozgrzewające". Ostre, ale do pewnego poziomu. - Jestem przekonany , że już podczas rozgrzewającego buritto kilka osób się wykruszy - uśmiecha się Adrian, kelner w restauracji Polkowickiej. Wielki pechowiec bo sam uwielbia ostre potrawy i był jednym z pierwszych, który zgłosił się do zawodów. Niestety startowe plany pokrzyżował dentysta i kanałowe usuwanie szóstki...

Następnie zostanie podane buritto wyjątkowe ostre, rodem z piekła. Wygra ten kto zje najszybciej....W specjalnym punkcie na stole czekać będzie pakiet ratunkowy tj, olej, mleko i maślanka, które mają właściwości gaszące "ogień w gardle". W 1.Mistrzostwach w Jedzeniu Ostrego mogą startować wyłącznie osoby pełnoletnie. 

- Dlaczego taki konkurs? Nasz lokal odwiedza sporo klientów nowego pokolenia, którzy szukają innych doznań kulinarnych niż schabowy, rosół czy golonka - dodaje Tomasz SOBCZYŃSKI. - Mamy klientów lubiących coś oryginalnego na stole w tym potrawy meksykańskie itp. I właściwie kliencie nas zainspirowali do zorganizowania takich zawodów. Dopisali sponsorzy, nie zabraknie fajnych nagród. Chcemy aby ta impreza stała się imprezą cykliczną. Na liście startowej najliczniejszą reprezentację mają Polkowice, ale jest i legniczanin, chłopak z Przemkowa, ktoś z Zielonej Góry, Lubina.

Zdradźmy tylko, że lista nagród dla pierwszej trójki jest niesamowicie imponująca i zaskakująca.

Fot. Zbigniew Jakubowski

{gallery}galeria/kultura/12-04-23-pieklo-w-polkowicach-fot-zbigniew-jakubowski{/gallery}

Powiązane wpisy