Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

W Złotoryi wakacje rozpoczną się od kuchni

ZŁOTORYJA.  Zapowiada się smakowite otwarcie wakacji w Złotoryi. Ośrodek kultury organizuje w ostatnią niedzielę czerwca jarmark pod nazwą Złota Spiżarnia, podczas którego zaprezentuje złotoryjanom lokalnych producentów artykułów spożywczo-gastronomicznych, takich jak wina, miody czy przetwory owocowe, oraz rękodzielników i rzemieślników. Będą też warsztaty tematyczne dla dzieci. Wystawcy mogą się już zgłaszać.

W Złotoryi wakacje rozpoczną się od kuchni

Festiwal produktów lokalnych to część programu promującego powiat złotoryjski i Krainę Wygasłych Wulkanów jako miejsce nie tylko urodziwe krajobrazowo i atrakcyjne turystycznie, ale także takie, w którym można dobrze wypocząć i zdrowo zjeść, a gdy posmakuje – lokalne smaki zakupić, zapakować do walizki i zabrać ze sobą.

Impreza będzie miała charakter jarmarku prezentującego lokalną kulturę oraz wielosmakową tradycję kulinarną, zarówno tę wiejską, jak i miejską, kresową, ale także – mając na uwadze pochodzenie złotoryjan – czerpiącą z kuchni centralnej Polski, ukraińskiej, łemkowskiej oraz – za sprawą autochtonów – niemieckiej.

– Kuchnia jest ważną częścią szeroko rozumianej kultury i tradycji, ale także nierozerwalnie łączy się z naszym życiem codziennym. Uchodzi za czynnik integrujący rodzinę oraz lokalną społeczność. Najbardziej udane biesiady odbywają się przy zastawionych stołach, a serwowane dania stają się tematem niekończących się dyskusji. Po nich zwykle następuje zabawa przy muzyce – mówi Joanna Sosa-Misiak ze Złotoryjskiego Ośrodka Kultury i Rekreacji.

Do udziału w festiwalu zaproszeni są lokalni wytwórcy, producenci wyrobów spożywczych-gastronomicznych, owocowych, winiarskich, piernikarskich i cukierniczych oraz koła gospodyń wiejskich specjalizujące się w kuchni kresowej. Każdy wystawca zostanie przedstawiony publiczności przez konferansjera.

– Tym wydarzeniem chcemy rozpocząć sezon wakacyjny i promować producentów zdrowej lokalnej żywności i rękodzieła wśród mieszkańców Złotoryi i Krainy Wygasłych Wulkanów, tak by chętnie i systematycznie zaopatrywali się u nich i by polecali ich produkty turystom oraz gościom odwiedzającym nasze miasto. Wspieranie małych gospodarstw spotyka się z coraz większym zrozumieniem i zainteresowaniem wśród odbiorców, natomiast bezpośrednie spotkanie producenta z klientem podczas naszego festiwalu pomoże w rozpowszechnianiu wiedzy o produktach, m.in. ich składnikach czy miejscu powstania. Ma to szczególne znaczenie w okresie przedłużającej się pandemii i przy ograniczeniach narzuconych branży turystycznej – dodaje Joanna Sosa-Misiak. – Ważnym owocem tej współpracy Złotoryja-wystawcy będzie pomoc w sprzedaży lokalnych produktów, wspieraniu małych rodzinnych manufaktur, ludzi utalentowanych i aktywnych, którzy swoją pracą zawodową i pozazawodową uatrakcyjniają nasz region pod względem turystycznym, smakowym, artystycznym lub po prostu – oferując ciekawy sposób spędzania czasu.

I Festiwalowi Produktów Lokalnych „Złota Spiżarnia” będą towarzyszyć zabawy i warsztaty dla dzieci oraz prelekcje i wywiady z producentami. ZOKiR liczy, że inicjatywa nabierze charakteru cyklicznego.

Jarmark odbędzie się w niedzielę 27 czerwca w godz. 12-18 w górnej części złotoryjskiego Rynku. 

Powiązane wpisy