Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

W Paszowicach częstowali pierogami (FOTO, FILM)

PASZOWICE. 700 pierogów przygotowanych przez miejscowe gospodynie i tyle samo pochodzących z konkursu rozdano na corocznym Święcie Pierogów. To już po raz dziewiąty okoliczni mieszkańcy zorganizowali uroczystą ucztę pierożków, na którą przyciągnęli tłumy smakoszy. Udało im się to z łatwością, bo każdy uwielbia jeść pierogi, ale tylko niektórzy potrafią lub chcą je lepić.

W Paszowicach częstowali pierogami (FOTO, FILM)

Przybyli na Święto Pierogów ludzie nie tylko rozkoszowali się nimi na miejscu, lecz kupowali je na licznych straganach na wynos. - Jest godzina 14, a my już sprzedałyśmy około dwa tysiące pierogów - chwali się Marta Chopcia ze wsi Słup, z Koła Gospodyń Wiejskich. - Miałyśmy ze sobą też trochę farszu, to dorobiłyśmy na miejscu ze dwieście sztuk. Ale i te zaraz się skończą.

Największym wzięciem cieszyły się pierogi ruskie, które były na każdym straganie. A najdłużej czekało się w kolejce po pierogi z jagodami.

- Święto pierogów przyciąga wielu ludzi do naszej miejscowości, nie tylko dlatego, że staramy się je rozreklamować, ale też dlatego, że pierogi bronią się same - z dumą mówi gospodarz imprezy wójt Sebastian Oszczęda. - Panie z KGW, z zespołów folklorystycznych i także nasi mieszkańcy robią te wspaniałe danie, ciesząc podniebienie gości. Dlatego sądzę, że kolejne dwie dekady tych świąt są zapewnione. Ja mam słabość do kaszy gryczanej i szpinaku i uwielbiam pierogi z tym nadzieniem. Sam też lepiłem pierogi. Nawet trzy, cztery lata temu wspólnie z moją teściową byliśmy w jednej drużynie i wzięliśmy udział w zawodach lepienia pierogów. I to z powodzeniem.

Konkurs lepienia pierogów zapisał się na stałe w paszowickich obchodach Święta Pierogów. Dziś w szranki o tytuł Najlepszego stanęło 5 drużyn, a zwyciężyły Lipowianie, które w ciągu 17 min i 20 sek. ulepiły 138 pierogów ruskich. Paszowiczanki zajęły druga lokatę.

Ulepione konkursowe pierogi oraz pierogi specjalnie przygotowane na te obchody przez gospodynie z Paszowic podawane były w misach ręcznie wykonanych według projektu Doroty Horeckiej z Grobli. Za swój konkursowy projekt pani Dorota podczas dzisiejszych uroczystości otrzymała z rąk wójta Oszczędy nagrodę. Nagrodę ufundowała fundacja "Wspólnie lepiej".

- Dzisiejsze święto uważam za udane, a atrakcją ich był również discopolowy akcent w postaci wykonawców i gwiazdy wieczoru grupy Avangarde - cieszy się wójt Sebastian Oszczęda. - A już od tego poniedziałku rozpoczynamy przygotowania do kolejnego tego święta, jubileuszowego bo dziesiątego. Chcemy wszystkich zaskoczyć i szykujemy wielkie niespodzianki, ponieważ ta impreza jest tego warta i musi być godnie w Paszowicach uczczona.

Po degustacji 32 odmian pierogów Jury przyznało:
I miejsce – KGW w Lipie za pierogi z kaszą, szpinakiem i serem
II miejsce – Stowarzyszeniu „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Kurkowa para”;
III miejsce – Stowarzyszeniu „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Niebo truskawkowe”;
IV miejsce – KGW w Lipie za pierogi z kapustą i grzybami,
V miejsce – KGW Słupianki za pierogi „Specjały Zdzicha”,
VI miejsce – KGW w Lipie za pierogi ruskie.
Wyróżnienie – KGW Słupianki za pierogi „Cysterski rarytas”
        Sołectwo Jakuszowa za pierogi „Śliwka z miodem”

Najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów - Nagrodę Publiczności otrzymała KGW Słupianki za pierogi „Cysterski rarytas”.

W Turnieju Lepienia Pierogów na czas zwyciężyła drużyna zespołu „Lipowianie”, która w czasie 17 minut 20 sekund ulepiła 138 pierogów. Drugie miejsce zajęło Sołectwo Paszowice (czas 17 minut 28 sek, 138 pierogów), trzecie ex aequo – KGW w Słupie (28 minut, 172 pierogi) i Stowarzyszenie Charytatywne „Damy Radę” (21 minut 9 sekund, 139 pierogów) oraz czwarte – Stowarzyszenie „Chojnianki” (17 minut 32 sekundy, 122 pierogi).

{gallery}galeria/rozrywka/04-09-16-swieto-pierogow-fot-ewa-jakubowska{/gallery}

 

po degustacji 32 odmian pierogów przyznała:

I miejsce – KGW w Lipie za pierogi z kaszą, szpinakiem i serem

II miejsce – Stowarzyszeniu „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Kurkowa para”;

III miejsce – Stowarzyszeniu „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Niebo truskawkowe”;

IV miejsce – KGW w Lipie za pierogi z kapustą i grzybami,

V miejsce – KGW Słupianki za pierogi „Specjały Zdzicha”,

VI miejsce – KGW w Lipie za pierogi ruskie.

Wyróżnienie – KGW Słupianki za pierogi „Cysterski rarytas”

                        Sołectwo Jakuszowa za pierogi „Śliwka z miodem”

Najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów - Nagrodę Publiczności otrzymała KGW Słupianki za pierogi „Cysterski rarytas”.

W Turnieju Lepienia Pierogów na czas zwyciężyła drużyna zespołu „Lipowianie”, która w czasie 17 minut 20 sekund ulepiła 138 pierogów. Drugie miejsce zajęło Sołectwo Paszowice (czas 17 minut 28 sek, 138 pierogów), trzecie ex aequo – KGW w Słupie (28 minut, 172 pierogi) i Stowarzyszenie Charytatywne „Damy Radę” (21 minut 9 sekund, 139 pierogów) oraz czwarte – Stowarzyszenie „Chojnianki” (17 minut 32 sekundy, 122 pierogi).

Powiązane wpisy