Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

grafiki na wydarzenie LSSE 06 202411

Dolnośląska kuchnia. Regionalne dziedzictwo kultury

JAWOR. Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu POZNAJEMY REGION. Tym razem gościem dyrektora muzeum będzie pan Henryk Dumin z Muzeum Karkonoskiego w Jeleniej Górze.

Dolnośląska kuchnia. Regionalne dziedzictwo kultury

Na prelekcję multimedialną pt. DOLNOŚLĄSKA KUCHNIA. REGIONALNE DZIEDZICTWO KULTURY zapraszamy w piątek 13 października, godz. 18.00 do siedziby Muzeum Regionalnego w Jaworze. Będzie ona związana ze specyfiką dolnośląskiej kuchni dawniej i obecnie. Tradycyjne potrawy są częścią dziedzictwa będącego ważnym elementem tożsamości kulturowej mieszkańców regionu. W powojennej rzeczywistości zamieszkali obok siebie przedstawiciele wielu grup regionalnych przybyli z prawie wszystkich ziemi przedwojennej Polski. Podczas spotkania zostaną przedstawione charakterystyczne cechy współczesnej kuchni świątecznej i codziennej. Będzie to powieść o korowajach i kołaczach, chlebie i szczodrakach, maczanicy i kutii. Sporządzaniu jedzenia towarzyszą często do dzisiaj magiczne zabiegi, których pochodzenie tonie w mrokach pradziejów.
Autor jest antropologiem kultury i autorem najstarszych na Dolnym Śląsku konkursów tradycyjnych potraw. W kulinarnych komisjach sędziowskich współpracował m.in. z Kurtem Schellerem, Mateuszem Gesslerem i Pascalem Brodnickim. Aktualnie w Muzeum Regionalnym w Jaworze oglądać można wystawę TRADYCJA, TRWAŁOŚĆ, TOŻSAMOŚĆ. NIEMATERIALNE DZIEDZICTWO KULTUROWE NA DOLNYM ŚLĄSKU W FOTOGRAFII HENRYKA DUMINA.

Po wykładzie zapraszamy na degustację pierogów. Wstęp wolny!

Powiązane wpisy