Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

grafiki na wydarzenie LSSE 06 202411

Dzisiaj pączkowe szaleństwo! (FOTO)

LUBIN. Jest jeden taki dzień w roku kiedy w łeb biorą postanowienia noworoczne, a wszelkie diety idą w kąt. To dzień łasuchów i miłośników pysznego ciasta. To dzień, w którym nie liczymy kalorii i możemy dać upust swoim zachciankom bez wyrzutów sumienia. Ten dzień to Tłusty Czwartek. I na koniec najlepsza wiadomość: ten dzień jest dzisiaj!

Dzisiaj pączkowe szaleństwo! (FOTO)

Istnieje przesąd, według którego, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Zapewne jednak wynika on z naszej skłonności do łasuchowania, chociaż w ten jeden dzień w roku. Bo któż zdoła się oprzeć świeżutkim, pachnącym pączkom?

Od kilkudziesięciu lat, grupa ludzi zaczyna pracę około godz. 20:00. Pracują całą noc w warunkach wysokiej temperatury i wśród intensywnych zapachów. Pracują, by od rana następnego dnia lubinianie mogli kupić świeże, pachnące i bardzo smaczne pączki.  To cukiernicy w najstarszej lubińskiej cukierni Ptyś. Tuż obok Rynku, od ponad pięćdziesięciu lat, wyrabia się smaczne początki według tej samej receptury, bez żadnych sztucznych dodatków i ulepszaczy. Wszystkie pączki dodatkowo pokrywane są różnymi rodzajami lukru, polewami i posypkami – każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

- Receptura naszych pączków liczy sobie pół wieku została opracowana w 1968 roku – powiedziała Iwona Wawrzyniak szefująca dzisiaj na zapleczu cukierni.  – Wyrabiamy je nadal ręcznie, z samych naturalnych składników – mąki, drożdży, jajek i margaryny. Nie stosujemy żadnych proszków, konserwantów ani ulepszaczy. Cała tajemnica dobrego pączka tkwi w cieście – jak się go wyrobi, wygniecie, to z jakich składników i jak pozwoli mu się rosnąć. Nam się to udaje .

Te smakowitości będą dostępne od świtu. Cukiernicy wypieką prawie 10 tys. pączków. Będzie można wybierać nadzienie: tradycyjne z marmoladą, z konfiturą z róży, z toffi, adwokatem, czekoladą, śliwką, truskawką i bitą śmietaną. Dla każdego coś pysznego.

Fot. Dariusz Szymacha

 

Powiązane wpisy