Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Polkowice nie gorsze, swoją kószkę mają (FOTO)

SOBIN. Jubileuszowy, XX już Konkurs Kulinarny polkowickiego regionu odbył się w sobotnie popołudnie na terenie Wiejskiego Ośrodka Kulturalnego. Mottem tegorocznego kucharskiego turnieju było „Kuchnia dawniej- kuchnia dziś”, a współzawodnictwo miłośników gotowania i pieczenia z Polkowice i gminy Polkowice odbywało się aż w 5 konkurencjach. Dzięki tak różnorodnym kategoriom konkursowym stoły uginały się od jadła i smakołyków, które po ocenie jury można było kupić. Dochód z ich sprzedaży został przeznaczony na leczenie 3-letniej Igi, mieszkanki Sobina.

Polkowice nie gorsze, swoją kószkę mają (FOTO)

W konkurencjach Kuchnia przodków, kuchnia współczesna, ciasta oraz ciasteczka wzięło udział 49 uczestników, zaś w najważniejszej lokalnej kategorii wypieku tradycyjnego ciasta z rejonu Polkowic – migdałowo-bezowej Kószki - 8 osób. Warunkiem tego kuchennego konkursu, oprócz samej potrawy czy ciasta, jest dostarczenie jury przepisu dania. Wszystkie one zostaną później zebrane i wydane w formie kolorowego Informatora, które potem są rozdawane – także podczas kolejnego konkursu. Dzięki temu pomysłowi sobiński WOK, zgodnie z samą ideą organizowanego konkursu, rozpowszechnia tradycję kuchni polskiej i lokalnej.

- Kuchnia to przede wszystkim relacje między ludźmi - podkreśla znaczenie pomysłu miejscowego Kulinarnego Konkursu burmistrz Polkowic Łukasz PUŹNIECKI, także członek jury. - Nie przypadkowo funkcjonują od dawna przysłowie dotyczące jedzenia np.”że do serca mężczyzny tafia się przez żołądek”. I bardzo ważnym jest więc kultywowanie tradycji gotowania i przekazywania z pokolenie na pokolenie przepisów naszych przodków. Ta nasza impreza temu służy - przekazujemy spuściznę tego co w Polkowicach i gminie gotowało się przez wiele lat. Okazuje się, że mamy w tradycji od ponad stu lat swoje regionalne jadło tj. żeberka po polkowicku i kószkę bezową. Poza tym gmina Polkowice kiedyś słynęła także z produkcji chmielu - mieliśmy znane browary. Ciekawostką jest też, że co dwa miesiące w dawnych Polkowicach odbywało się palenie kawy i było to wydarzenie o charakterze lokalnym. Jak widać historii naszego miastu i gminie Polkowice towarzyszyły różne wydarzenia kulinarne od napitku po jadło. I cieszę się, że takie święto związane z gotowaniem wpisało się na stałe w kalendarz cyklicznych imprez u nas. I robi się tu wszystko, aby te przepisy konkursowych dań nie zaginęły. Po każdym konkursie wszystkie one są wydawane przez WOK w Sobinie i rozdawane w charakterze książki kucharskiej.

Konkursowi Kulinarnemu towarzyszyły imprezy artystyczne – występy regionalnych folklorystycznych zespołów „Sobinianie”, „Podolanie”, „Magia Folkloru” z Grębocic, dzieci z grup wokalnych, tanecznych i muzycznych. Równolegle trwał kiermasz przetworów naturalnych i rękodzieła a także warsztaty.

Największą popularnością wśród odwiedzających cieszyły się warsztaty robienia bułeczek oraz kurs przyrządzania polkowickiego przysmaku – Kószki.

- Jeszcze nigdy sam nie gotowałem tradycyjnych polkowickich dań - przyznaje się burmistrz Polkowic Łukasz Puźniecki. - Na razie jestem ich konsumentem. Ale dziś skorzystam z warsztatów, gdzie uczą przyrządzać kószkę i może to będzie moje pierwsze własnoręcznie stworzone danie. Kószka jest dla mnie symbolem czegoś dobrego, co jest w Polkowicach – słodkiego, ale też zaskakującego i ciekawego. Bo miasto nasze jest sercem Zagłębia Miedziowego i chcemy, żeby pamiętano, iż mamy swoją starą tradycję.

Impreza zakończyła się występem zespołu „Loka”.

Laureaci i ich nagrodzone dania Kulinarnego Konkursu 2019

KAT. Ciasto:
I m-ce Alina Żmuda z Pieszkowic - Owocowa chmurka
II m-ce Magda Dziura z Sobina - Ciasto malinowo-waniliowe
III m-ce Aneta Pasternak z Nowa Wieś L.– Jesienna rozkosz

KAT. Kuchnia Przodków:
I m-ce Mikołaj Kurewicz z Sobina- Bigos tradycyjny z dziczyzną
II m-ce Andrzej Dziuraz z Sobina -Udoskonalona zupa teściowej
III m-ce Grażyna Szlag z Biedrzychowa -Zrazy zawijane

KAT. Kuchnia Współczesna
I m-ce Arkadiusz Kaźmierczak z Kaźmierzów - Gnocci w sosie śmietankowym
II m-ce Marlena Pasternak z Nowej Wsi L.- Pierogi z nadzieniem dyniowo-jaglanym
III m-ce Teresa Wrona z Polkowic - Sakiewki szpinakowo-mięsne

KAT.Ciasteczka
I m-ce Maciej Gręda z Biedrzychowej - Ciasteczka z masą
II m-ce Emilia Miżejewska z Jędrzychowa - Babeczki Leśny Mech
III m-ce Kornelia Socha z Guzice Kukurydziane miseczki z owocami

KAT. KÓSZKA
I m-ce Julia Tarach
II m-ce Rafał Pasternak
III m-ce Aneta Pasternak

Fot. Ewa Jakubowska

{gallery}galeria/rozrywka/18-05-19-Konkurs-Kulinarny-w-Sobinie-fot-ewa-jakubowska{/gallery}

Powiązane wpisy