Polkowice nie gorsze, swoją kószkę mają (FOTO)
SOBIN. Jubileuszowy, XX już Konkurs Kulinarny polkowickiego regionu odbył się w sobotnie popołudnie na terenie Wiejskiego Ośrodka Kulturalnego. Mottem tegorocznego kucharskiego turnieju było „Kuchnia dawniej- kuchnia dziś”, a współzawodnictwo miłośników gotowania i pieczenia z Polkowice i gminy Polkowice odbywało się aż w 5 konkurencjach. Dzięki tak różnorodnym kategoriom konkursowym stoły uginały się od jadła i smakołyków, które po ocenie jury można było kupić. Dochód z ich sprzedaży został przeznaczony na leczenie 3-letniej Igi, mieszkanki Sobina.
W konkurencjach Kuchnia przodków, kuchnia współczesna, ciasta oraz ciasteczka wzięło udział 49 uczestników, zaś w najważniejszej lokalnej kategorii wypieku tradycyjnego ciasta z rejonu Polkowic – migdałowo-bezowej Kószki - 8 osób. Warunkiem tego kuchennego konkursu, oprócz samej potrawy czy ciasta, jest dostarczenie jury przepisu dania. Wszystkie one zostaną później zebrane i wydane w formie kolorowego Informatora, które potem są rozdawane – także podczas kolejnego konkursu. Dzięki temu pomysłowi sobiński WOK, zgodnie z samą ideą organizowanego konkursu, rozpowszechnia tradycję kuchni polskiej i lokalnej.
- Kuchnia to przede wszystkim relacje między ludźmi - podkreśla znaczenie pomysłu miejscowego Kulinarnego Konkursu burmistrz Polkowic Łukasz PUŹNIECKI, także członek jury. - Nie przypadkowo funkcjonują od dawna przysłowie dotyczące jedzenia np.”że do serca mężczyzny tafia się przez żołądek”. I bardzo ważnym jest więc kultywowanie tradycji gotowania i przekazywania z pokolenie na pokolenie przepisów naszych przodków. Ta nasza impreza temu służy - przekazujemy spuściznę tego co w Polkowicach i gminie gotowało się przez wiele lat. Okazuje się, że mamy w tradycji od ponad stu lat swoje regionalne jadło tj. żeberka po polkowicku i kószkę bezową. Poza tym gmina Polkowice kiedyś słynęła także z produkcji chmielu - mieliśmy znane browary. Ciekawostką jest też, że co dwa miesiące w dawnych Polkowicach odbywało się palenie kawy i było to wydarzenie o charakterze lokalnym. Jak widać historii naszego miastu i gminie Polkowice towarzyszyły różne wydarzenia kulinarne od napitku po jadło. I cieszę się, że takie święto związane z gotowaniem wpisało się na stałe w kalendarz cyklicznych imprez u nas. I robi się tu wszystko, aby te przepisy konkursowych dań nie zaginęły. Po każdym konkursie wszystkie one są wydawane przez WOK w Sobinie i rozdawane w charakterze książki kucharskiej.
Konkursowi Kulinarnemu towarzyszyły imprezy artystyczne – występy regionalnych folklorystycznych zespołów „Sobinianie”, „Podolanie”, „Magia Folkloru” z Grębocic, dzieci z grup wokalnych, tanecznych i muzycznych. Równolegle trwał kiermasz przetworów naturalnych i rękodzieła a także warsztaty.
Największą popularnością wśród odwiedzających cieszyły się warsztaty robienia bułeczek oraz kurs przyrządzania polkowickiego przysmaku – Kószki.
- Jeszcze nigdy sam nie gotowałem tradycyjnych polkowickich dań - przyznaje się burmistrz Polkowic Łukasz Puźniecki. - Na razie jestem ich konsumentem. Ale dziś skorzystam z warsztatów, gdzie uczą przyrządzać kószkę i może to będzie moje pierwsze własnoręcznie stworzone danie. Kószka jest dla mnie symbolem czegoś dobrego, co jest w Polkowicach – słodkiego, ale też zaskakującego i ciekawego. Bo miasto nasze jest sercem Zagłębia Miedziowego i chcemy, żeby pamiętano, iż mamy swoją starą tradycję.
Impreza zakończyła się występem zespołu „Loka”.
Laureaci i ich nagrodzone dania Kulinarnego Konkursu 2019
KAT. Ciasto:
I m-ce Alina Żmuda z Pieszkowic - Owocowa chmurka
II m-ce Magda Dziura z Sobina - Ciasto malinowo-waniliowe
III m-ce Aneta Pasternak z Nowa Wieś L.– Jesienna rozkosz
KAT. Kuchnia Przodków:
I m-ce Mikołaj Kurewicz z Sobina- Bigos tradycyjny z dziczyzną
II m-ce Andrzej Dziuraz z Sobina -Udoskonalona zupa teściowej
III m-ce Grażyna Szlag z Biedrzychowa -Zrazy zawijane
KAT. Kuchnia Współczesna
I m-ce Arkadiusz Kaźmierczak z Kaźmierzów - Gnocci w sosie śmietankowym
II m-ce Marlena Pasternak z Nowej Wsi L.- Pierogi z nadzieniem dyniowo-jaglanym
III m-ce Teresa Wrona z Polkowic - Sakiewki szpinakowo-mięsne
KAT.Ciasteczka
I m-ce Maciej Gręda z Biedrzychowej - Ciasteczka z masą
II m-ce Emilia Miżejewska z Jędrzychowa - Babeczki Leśny Mech
III m-ce Kornelia Socha z Guzice Kukurydziane miseczki z owocami
KAT. KÓSZKA
I m-ce Julia Tarach
II m-ce Rafał Pasternak
III m-ce Aneta Pasternak
Fot. Ewa Jakubowska
{gallery}galeria/rozrywka/18-05-19-Konkurs-Kulinarny-w-Sobinie-fot-ewa-jakubowska{/gallery}