Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Tradycyjne smaki przywiezione na Dolny Śląsk przez jego mieszkańców

NOWA WIEŚ LEGNICKA. Zupa kartoflanka i kaczka w kapuście to dwa dania z woj. dolnośląskiego, które poznali uczestnicy warsztatów organizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi Legnickiej w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”.

Tradycyjne smaki przywiezione na Dolny Śląsk przez jego mieszkańców

Uczniowie szkół z woj. dolnośląskiego mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych oraz poznać tradycje kulinarne swojego regionu. Zajęcia poprowadziły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Nowowianki z Nowej Wsi Legnickiej – uczestniczki projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”, prowadzonej przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Warsztaty, ze względu na pandemię, zostały przeprowadzone w szkołach podstawowych i gastronomicznych w formule on-line. Ich celem było przekazanie najmłodszym mieszkańcom regionu oraz przyszłym kucharzom i restauratorom wiedzy na temat produktów lokalnych i tradycyjnych oraz wskazanie, jakie korzyści niesie za sobą wykorzystanie ich w nowoczesnej kuchni.

– Ważnym elementem działalności Kół Gospodyń Wiejskich jest promowanie dziedzictwa kulturowego swojego regionu wśród jego mieszkańców, zwłaszcza pod kątem kształtowania postaw młodych ludzi wobec lokalnych zasobów oraz upowszechniania i przekazywania tej wiedzy dalej. Na terenach wiejskich, obok kół oraz osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, mało kto promuje i wykorzystuje produkty lokalne. Stąd narodził się pomysł, by nie tylko wśród członków kół gospodyń wiejskich, ale także wśród młodzieży upowszechniać wiedzę na temat produktów lokalnych i tradycyjnych. To również sposób na to, aby zapoznać ich z dziedzictwem kulinarnym swego regionu – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, organizatora projektu.

Prowadzący warsztaty – Koło Gospodyń Wiejskich Nowowianki z Nowej Wsi Legnickiej

Wyzwanie, jakim jest realizacja warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, podjęły członkinie KGW z Nowej Wsi Legnickiej. Koło nie tylko aktywnie działa na rzecz promowania lokalnych tradycji kulinarnych, ale także angażuje się w organizację imprez kulturalnych dla swojej społeczności. Bez ich udziału nie może odbyć się Dzień dziecka, Dzień Sołtysa czy Mikołajki. Panie śpiewają również pieśni patriotyczne, okolicznościowe i kolędy oraz biorą udział w dożynkach. Podkreślają one, że jednym z najważniejszych celów ich działalności jest pielęgnowanie lokalnych tradycji i przekazywanie ich młodszym pokoleniom, które często nie mają już styczności z tradycyjnym, wiejskim życiem.

Podczas warsztatów członkinie koła postanowiły podzielić się z uczniami swoimi przepisami na dwa tradycyjne dania, których przepisy przekazywane są w ich rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Zupa kartoflanka

Jedną z nich jest zupa kartoflanka, przywieziona w ich strony przez jedną z mieszkanek wsi, aż ze Związku Radzieckiego. Danie oparte na jarzynkach, jest bardzo popularne nie tylko w codziennej kuchni całej lokalnej społeczności, ale także często podawane podczas świątecznych spotkań.

Składniki
• 5l wody
• ½ porcji wołowej – antrykot
• 1 kg ziemniaków
• Duży por
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 2 średnie cebule
• 3 ząbki czosnku
• 250 g – 300 g boczku

Zacierka
• 2 jaja
• Mąka
• Sól

Sposób przygotowania

Do zagotowanej w garze wody dodać wcześniej obrane i umyte mięso, liść laurowy i ziele angielskie, trochę soli. W międzyczasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Kiedy mięso zacznie się gotować, dodać ziemniaki oraz resztę warzyw. W międzyczasie przygotować zacierkę. Przesiać mąkę, dodać 1 jajko i wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zacierkę dodać partiami do zupy pod koniec gotowania i odczekać kilka minut. Przygotować okrasę – podsmażyć boczek, a następnie dodać do niego cebulkę. Zupę przyprawić do smaku ostrą papryką i natką pietruszki. Podawać z okrasą.

Kaczka w kapuście z ziemniakami

Drugi z przepisów zaproponowanych przez koło to prosty przepis na przygotowanie wyśmienitej kaczki, która świetnie sprawdzi się podczas uroczystego obiadu lub kolacji z rodziną. Jak podkreślają członkinie KGW – im bardziej tłusta kaczka, tym smaczniejsze danie można uzyskać.

Składniki
• 1,5 kg – 5 kg kapusty
• Duża kaczka (około 2 kg)
• ½ kg ziemniaków 
• 4-5 ząbków czosnku
• Słodka papryka
• Sól, pieprz
• Liść laurowy
• Olej

Sposób przygotowania
 
Kaczkę natrzeć dokładnie od środka i z zewnątrz marynatą ze słodkiej papryki, soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego z olejem. Do środka włożyć 4-5 całych ząbków czosnku. Tak przygotowany drób włożyć do suchego rondla – odpowiednio dużego, który pomieści kaczkę razem z dodatkami i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem na około 1 godzinę. Przygotować warzywa – obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Kapustę pokroić w grubsze ok 2 cm kawałki. Po godzinie wyjąć kaczkę i obłożyć ją warzywami, tak aby ją zakrywały od góry. Wstawić do piekarnika na ok 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć kaczkę i obrócić ją do góry nogami tak, aby wymieszała się z warzywami i przyprawami. Włożyć do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aż zmięknie kapusta i ziemniaki.

Szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich

Zanim KGW z Nowej Wsi Legnickiej przeprowadziło warsztaty dla uczniów, razem z kołami z woj. dolnośląskiego wzięło udział w szkoleniach on-line realizowanych w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”. Udział w szkoleniu był dla kół okazją do poszerzenia wiedzy z zakresu m.in. znaczenia produktów lokalnych i tradycyjnych, dziedzictwa regionalnego, krajowych i unijnych systemów jakości żywności, istoty krótkich łańcuchów dostaw, a za ich pośrednictwem promocji produktów, a także możliwości tworzenia partnerstw z innymi organizacjami z sektora publicznego, prywatnego i pozarządowego oraz poszukiwania źródeł finansowania działalności kół.

Poradnik dla Kół Gospodyń Wiejskich

Rozszerzoną tematykę szkoleń dla Kół Gospodyń Wiejskich można znaleźć w nowej edycji Poradnika dla Kół Gospodyń Wiejskich wydanego przez Fundację EFRWP w 2021 roku. Publikacja zawiera m.in. szeroką charakterystykę produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych, opis krajowych i europejskich systemów jakości żywności oraz zasady wprowadzania na rynek żywności przez rolników. Poradnik to również praktyczne porady dotyczące promocji kół, współpracy z innymi podmiotami, pozyskiwania funduszy, partnerstwa i realizacji projektów czy formalno-prawnych aspektów funkcjonowania KGW.

W operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II” udział wzięło 149 Kół Gospodyń Wiejskich 9 województw: podlaskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, dolnośląskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.

Więcej informacji o operacji oraz poradnik do pobrania dostępne są na stronie internetowej Fundacji: www.efrwp.pl

Powiązane wpisy