Dlaczego warto sięgnąć po patelnię kamienną?
Kamienne naczynia kuchenne należą do najstarszych istniejących wyrobów tego typu. Kamienne garnki wykonane z ceramiki i porcelany były jednymi z najpopularniejszych tysiące lat temu, czyli wynalezieniu ognia. Przed produktami z metalu to ich używało się na całym świecie, od Chin po Europę.

Wytrzymałość
Obecnie na tym polu wyróżniają się patelnie z kamienia dzięki swoim właściwościom, które są w stanie wynieść każdą kuchnię na nowym poziom. Dziś omówimy jej zalety i odpowiemy na kilka pytań z nią związanych.
Wysokiej jakości patelnie kamienne przetrwają lata, ale wymagają minimalnej konserwacji. Zazwyczaj 100% kamionka lub naczynia z powłoką z kamienia nie łuszczą się/odpryskują tak łatwo, jak inne nieprzywierające materiały. Dodatkowo nie są podatny na problemy z rdzą.
Uwaga: Należy mieć na uwadze obecność dostępnych na rynku tanich i niskiej jakości naczyniach kamiennych, które łatwo się odklejają i nie starczają na wystarczająco długo. Ponadto należy unikać umieszczania naczyń z gorącym kamieniem w zimnej wodzie, aby zapobiec tworzeniu się pęknięć.
Bezpieczeństwo
Wysokiej jakości patelnie są wolne od szkodliwych chemikaliów, które mogą mieć wpływ na Twoje zdrowie. Przeprowadzono wiele badań i wykazano zagrożenia związane z PFOA (kwas perfluorooktanowy), PTFE (politetrafluoroetylen), ołowiem i kadmem. Niestety są one powszechnie obecne w powłokach naczyń kuchennych. Zawsze przed zakupem upewnij się, że kamionka lub inne naczynia z powłoką z kamienia nie zawierają przede wszystkim PFOA.
Łatwość w czyszczeniu
Łatwość czyszczenia to jeden z czynników, który każdy bierze pod uwagę przy zakupie patelni. W omawianym przypadku proces ten jest łatwy i szybki. Wynika to z gładkiej, nieprzywierającej powierzchni.
Wszystko, czego potrzebujesz do czyszczenia to łagodny detergent, ciepła woda i miękka ściereczka do czyszczenia. Prostota procesu spowodowana jest tym, że cząsteczki jedzenia nie przyklejają się do nich.
Uwaga: regularne czyszczenie w zmywarce może wpłynąć na trwałość kamiennej patelni. Ponadto silne detergenty mogą łatwo spowodować szybkie zużycie powierzchni.
Komplet 3 patelni granitowych TOPFANN 20/24/28cm
Wyjątkowe rezultaty gotowania
Kamienne patelnie nagrzewają się równomiernie i dość dobrze utrzymują ciepło. Dzięki temu bardzo dobrze się na nich smaży, ponadto są w stanie wytrzymać wysokie temperatury piekarnika.
Czy mogę używać oleju w kamiennej patelni?
Jej powłoka jest nieprzywierająca; dlatego w przypadku wielu przepisów używanie oleju nie jest konieczne. Jednak nadal można go używać, jeśli jest to część twojego przepisu, ale w minimalnych ilościach. Wśród olejów do wykorzystania są oleje roślinne, oliwy z oliwek, oleje rzepakowe, a nawet masło.
Jak dbać o naczynie?
Do czyszczenia używaj nylonowych skrobaków lub padów oraz delikatnych detergentów. Dobrze jest również przed czyszczeniem pozostawić naczynia do ostygnięcia.
Podsumowanie
Sięgnięcie po patelnię kamienną może drastycznie zmienić to, jak na co dzień funkcjonujemy w domowej kuchni. Warto zaopatrzyć się w takie naczynie (oczywiście tylko wysokiej jakości), aby nasze dania zachwycały domowników i gości.