CLA - właściwości i działanie
CLA to tak właściwie sprzężony kwas linolowy, który swój skrót zawdzięcza od swojej angielskiej nazwy - conjugated linoleic acid. Warto zaznaczyć, że chociaż zalicza się go do tłuszczy (kwas tłuszczowy), to ma on prozdrowotne właściwości i jest zaliczany do tych “dobrych” tłuszczy, pomimo faktu przyporządkowywania go do tzw. tłuszczów trans, które w zdecydowanej większości przypadków kojarzą się się one negatywnie. Na szczęście świadomość na temat tego faktu stale rośnie, a CLA jest po prostu coraz chętniej stosowane m.in. w formie suplementacji. Warto się zatem przyjrzeć temu, jakie są jego właściwości i w jaki sposób dokładnie działa na organizm człowieka.
Jakie są właściwości prozdrowotne CLA?
Sprzężony kwas linolowy posiada szereg działań prozdrowotnych względem organizmu człowieka. Przeprowadzone już badania oraz te, które są prowadzone oraz będą przeprowadzane pokazują, że CLA ma duży wpływ na organizm człowieka, a dzięki temu może być istotnym dla niego wsparciem w walce z licznymi chorobami i dolegliwościami. Co ciekawe, CLA wykazuje skuteczne działanie względem profilaktyki m.in. miażdżycy, osteoporozy, alergii i licznych stanów zapalnych, cukrzycy, a nawet niektórych chorób nowotworowych. To pokazuje jak wiele do zaoferowania może mieć CLA i dlaczego warto go suplementować, gdy brakuje go w codziennej diecie.
Ponadto, nie bez przyczyny na rosnącą popularność CLA ma jego wpływ na odchudzanie. Otyłość jest uznaną chorobą cywilizacyjną, a to powoduje, że wszelkiego rodzaju preparaty wspierające organizm w odchudzaniu stają się po prostu coraz bardziej popularne. Wszystko z uwagi na rosnącą liczbę osób chorującą na tę przypadłość. CLA niszczy cząstki tłuszczu w organizmie i go eliminuje, a jednocześnie zapobiega powstawaniu tzw. efektu jojo. Nic zatem dziwnego, że rośnie zainteresowanie wokół sprzężonego kwasu linolowego. Warto jednak przyjrzeć się wartościowym suplementom diety, które zawierają CLA, a ich bogatą ofertę można znaleźć m.in. w sklepie SFD.
Gdzie znajduje się CLA w pożywieniu?
CLA wbrew pozorom znajduje się w licznych produktach spożywczych, a zatem jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym, co także działa na jego korzyść pod kątem rosnącej popularności. Warto przy tym jednak zaznaczyć, że CLA znajduje się głównie w produktach mlecznych oraz mięsie czerwonym. Do najbardziej powszechnych naturalnych źródeł CLA zalicza się wołowinę, wieprzowinę, baraninę, sery żółte i pleśniowe, jogurty, twaróg, jajka oraz masło.
Jak jednak powszechnie wiadomo, z uwagi na różnego rodzaju przyzwyczajenia żywieniowe, a także dolegliwości, spożywanie tych produktów może okazać się niemożliwe. To natomiast powoduje, że warto rozpocząć suplementację sprzężonego kwasu linolowego, aby zachować odpowiednią kondycję organizmu. W tym celu warto przyglądać się wartościowym suplementom diety, których bogata oferta znajduje się m.in. w sklepie SFD, który od wielu lat dostarcza produktów najwyższej jakości i umożliwia wsparcie organizmu nie tylko w osiąganiu celów treningowych, ale także różnego rodzaju sytuacjach zdrowotnych.