W Paszowicach częstowali pierogami (FOTO, FILM)
PASZOWICE. 700 pierogów przygotowanych przez miejscowe gospodynie i tyle samo pochodzących z konkursu rozdano na corocznym Święcie Pierogów. To już po raz dziewiąty okoliczni mieszkańcy zorganizowali uroczystą ucztę pierożków, na którą przyciągnęli tłumy smakoszy. Udało im się to z łatwością, bo każdy uwielbia jeść pierogi, ale tylko niektórzy potrafią lub chcą je lepić.
Przybyli na Święto Pierogów ludzie nie tylko rozkoszowali się nimi na miejscu, lecz kupowali je na licznych straganach na wynos. - Jest godzina 14, a my już sprzedałyśmy około dwa tysiące pierogów - chwali się Marta Chopcia ze wsi Słup, z Koła Gospodyń Wiejskich. - Miałyśmy ze sobą też trochę farszu, to dorobiłyśmy na miejscu ze dwieście sztuk. Ale i te zaraz się skończą.
Największym wzięciem cieszyły się pierogi ruskie, które były na każdym straganie. A najdłużej czekało się w kolejce po pierogi z jagodami.
- Święto pierogów przyciąga wielu ludzi do naszej miejscowości, nie tylko dlatego, że staramy się je rozreklamować, ale też dlatego, że pierogi bronią się same - z dumą mówi gospodarz imprezy wójt Sebastian Oszczęda. - Panie z KGW, z zespołów folklorystycznych i także nasi mieszkańcy robią te wspaniałe danie, ciesząc podniebienie gości. Dlatego sądzę, że kolejne dwie dekady tych świąt są zapewnione. Ja mam słabość do kaszy gryczanej i szpinaku i uwielbiam pierogi z tym nadzieniem. Sam też lepiłem pierogi. Nawet trzy, cztery lata temu wspólnie z moją teściową byliśmy w jednej drużynie i wzięliśmy udział w zawodach lepienia pierogów. I to z powodzeniem.
Konkurs lepienia pierogów zapisał się na stałe w paszowickich obchodach Święta Pierogów. Dziś w szranki o tytuł Najlepszego stanęło 5 drużyn, a zwyciężyły Lipowianie, które w ciągu 17 min i 20 sek. ulepiły 138 pierogów ruskich. Paszowiczanki zajęły druga lokatę.
Ulepione konkursowe pierogi oraz pierogi specjalnie przygotowane na te obchody przez gospodynie z Paszowic podawane były w misach ręcznie wykonanych według projektu Doroty Horeckiej z Grobli. Za swój konkursowy projekt pani Dorota podczas dzisiejszych uroczystości otrzymała z rąk wójta Oszczędy nagrodę. Nagrodę ufundowała fundacja "Wspólnie lepiej".
- Dzisiejsze święto uważam za udane, a atrakcją ich był również discopolowy akcent w postaci wykonawców i gwiazdy wieczoru grupy Avangarde - cieszy się wójt Sebastian Oszczęda. - A już od tego poniedziałku rozpoczynamy przygotowania do kolejnego tego święta, jubileuszowego bo dziesiątego. Chcemy wszystkich zaskoczyć i szykujemy wielkie niespodzianki, ponieważ ta impreza jest tego warta i musi być godnie w Paszowicach uczczona.
Po degustacji 32 odmian pierogów Jury przyznało:
I miejsce – KGW w Lipie za pierogi z kaszą, szpinakiem i serem
II miejsce – Stowarzyszeniu „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Kurkowa para”;
III miejsce – Stowarzyszeniu „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Niebo truskawkowe”;
IV miejsce – KGW w Lipie za pierogi z kapustą i grzybami,
V miejsce – KGW Słupianki za pierogi „Specjały Zdzicha”,
VI miejsce – KGW w Lipie za pierogi ruskie.
Wyróżnienie – KGW Słupianki za pierogi „Cysterski rarytas”
Sołectwo Jakuszowa za pierogi „Śliwka z miodem”
Najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów - Nagrodę Publiczności otrzymała KGW Słupianki za pierogi „Cysterski rarytas”.
W Turnieju Lepienia Pierogów na czas zwyciężyła drużyna zespołu „Lipowianie”, która w czasie 17 minut 20 sekund ulepiła 138 pierogów. Drugie miejsce zajęło Sołectwo Paszowice (czas 17 minut 28 sek, 138 pierogów), trzecie ex aequo – KGW w Słupie (28 minut, 172 pierogi) i Stowarzyszenie Charytatywne „Damy Radę” (21 minut 9 sekund, 139 pierogów) oraz czwarte – Stowarzyszenie „Chojnianki” (17 minut 32 sekundy, 122 pierogi).
{gallery}galeria/rozrywka/04-09-16-swieto-pierogow-fot-ewa-jakubowska{/gallery}
po degustacji 32 odmian pierogów przyznała:
I miejsce – KGW w Lipie za pierogi z kaszą, szpinakiem i serem
II miejsce – Stowarzyszeniu „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Kurkowa para”;
III miejsce – Stowarzyszeniu „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Niebo truskawkowe”;
IV miejsce – KGW w Lipie za pierogi z kapustą i grzybami,
V miejsce – KGW Słupianki za pierogi „Specjały Zdzicha”,
VI miejsce – KGW w Lipie za pierogi ruskie.
Wyróżnienie – KGW Słupianki za pierogi „Cysterski rarytas”
Sołectwo Jakuszowa za pierogi „Śliwka z miodem”
Najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów - Nagrodę Publiczności otrzymała KGW Słupianki za pierogi „Cysterski rarytas”.
W Turnieju Lepienia Pierogów na czas zwyciężyła drużyna zespołu „Lipowianie”, która w czasie 17 minut 20 sekund ulepiła 138 pierogów. Drugie miejsce zajęło Sołectwo Paszowice (czas 17 minut 28 sek, 138 pierogów), trzecie ex aequo – KGW w Słupie (28 minut, 172 pierogi) i Stowarzyszenie Charytatywne „Damy Radę” (21 minut 9 sekund, 139 pierogów) oraz czwarte – Stowarzyszenie „Chojnianki” (17 minut 32 sekundy, 122 pierogi).