Gotować uczyli w Portugalii (FOTO)
LEGNICA. Najpierw przyspieszony kurs języka angielskiego i portugalskiego, garść wiedzy o zwyczajach i kulturze Portugalii, a potem zagraniczny wyjazd. 40. uczniów z terenu Dolnego Śląska, w tym z Legnicy, brało udział w projekcie "zGOTUJ sobie przyszłość". Uczniowie szkół branżowych, uczący się na kierunkach gastronomicznych wyjechali na dwutygodniową praktykę zawodową do pracodawców w Portugalii. Projekt realizowany był w ramach unijnej kampanii Erasmus +.
- Projekt zakończony został pełnym sukcesem. Młodzież wróciła bardzo zadowolona. Otrzymała już od pracodawców portugalskich oferty pracy - mówi Jakub Kłaczek, koordynator wojewódzki projektu "zGOTUJ sobie przyszłość".
- To był wypoczynek i praktyki - wszystko w jednym. Nauczyliśmy się wielu rzeczy. np. obróbki owoców morza. Zaskoczyło mnie podejście, że nic nie jest na już , tylko : "nie stresuj się, rób powoli, w swoim tempie"- dzieli się doświadczeniami uczestnik projektu, Radosław Szałowski, uczeń Centrum Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy.
- Nauczyliśmy się dużo, poznaliśmy wielu ludzi, chętnie bym tam wróciła - dodaje Wiktoria Chojnacka, uczennica szkoły w Mysłakowicach.
- Chciałem zwiedzić i poznać smaki portugalskiej kuchni i już wiem, że za kilka lat chciałbym wrócić i na własną rękę pracować w Portugalii - mówi Patryk Krupniewski ze szkoły w Mysłakowicach.
- Miejmy nadzieję, że zmniejszające się różnice w dochodach między Polską a krajami zachodniej Europy spowodują, że jeden wyjazd na zachód nie będzie przesądzał, by ci młodzi ludzie chcieli tam kształtować swoje życie osobiste, rodzinne i zawodowe, tylko jednak, że będą chcieli wracać do kraju - mówi Dariusz Mikosa, z-ca Dolnośląskiego Wojewódzkiego Komendanta OHP we Wrocławiu.
Pobyt praktykantów w Portugalii trwał dwa tygodnie i był dla nich całkowicie bezpłatny. W sumie z programu skorzystało 40 uczniów z terenu Dolnego Śląska. Wrócili z zagranicznych wojaży dwa miesiące temu, a teraz podsumowali projekt.
{gallery}galeria/wydarzenia/23-11-21-uczyli-sie-gotowac-fot-jagoda-balicka{/gallery}