Piernikowy raj (FOTO)
JAWOR. Wiemy co jest wielkim przebojem tegorocznego Święta Chleba i Piernika i nie mamy na myśli gwiazd muzycznych. To "PIERNIKOWO przygotowane przez Muzeum Regionalne w Jaworze. Bogactwo smaków, zapach świeżo pieczonego chleba i aromatycznych pierników. Ciekawe pokazy, warsztaty obrazujące tradycje piernikarskie regionu. Liczni wystawcy z Czech i Polski.
W programie tegorocznego Piernikowa :
Pracownia Piernika Artystycznego – Wilków a piernikowe dekoracje przygotowane przez Martynę Olszową-Durachtę oczarowały gości Piernikowa: - Pierniki robię, wypiekam od 6 lat ale prawdziwą piernikarnię otworzyłam w marcu tego roku. W sumie zawsze lubiłam zajmować się rękodziełami, ale w przypadku pierników to namówiła mnie mama. Za jej namową pojechałam Łomnicy i tam złapałam bakcyla na robienie pierników. Na brak zajęć nie narzekam, bo jest chyba moda na personalizację zamówień. Zamawiane są pierniki urodzinowe, podziękowania, jakieś uroczystości firmowe . Oczywiści okres przedświąteczny to jest dosłownie lawina zamówień. Na pewno jets to w moim przypadku pasja, ale i fajny sposób na życie. W Jaworze jestem praktycznie od pierwszej edycji Święta Chleba i Piernika i ogromnie się cieszę jak ta impreza się rozrasta i jest z każdym rokiem coraz bardziej światowa.
Oprócz pracowni z Wilkowa swoje stoiska wystawiły:
Piernikarnia Śląska - Niemcza: warsztaty wypieku pierników, Muzeum Regionalne w Jaworze - piernik świętomarciński - warsztaty, Słodka Chatka – Trzcińsko: warsztaty lukrowania pierników, Pierniki z Oleśnicy – pierniki pszenno-żytnie, Muzeum Toruńskiego Piernika – smaki polskie: pokazy i degustacja, Pierniki Bardzkie – pokaz rzeźbienia drewnianych form, Oldrich Kvapil – Czechy: warsztat mistrza form piernikarskich gramie.
Dzięki programowi, przygotowanemu przez Muzeum goście Święta Chleba i Piernika mogą uczestniczyć w warsztatach wypieku pierników jaworskich i pierników niemczańskich. Uczestnicy warsztatów mogą przekonać się jak wyglądała praca w piekarni i jak odbywała się produkcja pierników przygotowywanych w tradycyjnym piecu. W oparciu o dawne receptury można będzie własnoręcznie przygotować wypieki z tradycyjnych form piernikarskich. Jedną z form będzie wizerunek średniowiecznego patrona miasta Jawora, św. Marcina. Dla turystów w siedzibie Informacji Turystycznej w Rynku przygotowano pamiątki i wyroby rękodzieła lokalnych twórców. Będzie tu można również nabyć jaworskie pierniki.
Kolejną atrakcją przygotowaną dla uczestników jest prezentacja wyrobów piernikarskich Muzeum Okręgowego w Toruniu. Pierniczki, w tym znane i cenione w świecie katarzynki robione są zgodnie ze starymi recepturami, bez żadnych konserwantów i innych ulepszaczy. Wśród wyrobów znaleźć można: Pierniki: tradycyjne, tradycyjne z różą i czekoladą, Kawusie, Pierniki Mistrzowskie, Gentlemańskie (Dżentelmeńskie) oraz Kostki tradycyjne.
Oczywiście w programie nie może zabraknąć również warsztatów lukrowania pierników Marcina Goetza. Pan Goetz w swojej pracowni traktuje ciasto jak materiał plastyczny, z którego wyrabia i wypieka wspaniałe pierniczki. Podczas warsztatów uczestnicy mają możliwość tworzenia niepowtarzalnych kształtów. Z piernika można wyczarować wszystko co podsunie nam wyobraźnia.
Wyjątkowym gościem, który zaszczyci Nas podczas Święta Chleba i Piernika będzie Oldřich Kvapil - mistrz, rzeźbiarz, który zajmuje się tworzeniem drewnianych form do pierników od 1966 r. W 2003 r. otrzymał zaszczytny tytuł "nosiciela tradycji ludowej" przyznawany przez Ministerstwo Kultury dla osób szczególnie ważnych dla zachowania dziedzictwa kulturowego Czech.
Fot.Maja Żywicka
{gallery}galeria/rozrywka/25-08-17-piernikowo-fot-zj-mz{/gallery}