Dolnośląska kuchnia. Regionalne dziedzictwo kultury
JAWOR. Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu POZNAJEMY REGION. Tym razem gościem dyrektora muzeum będzie pan Henryk Dumin z Muzeum Karkonoskiego w Jeleniej Górze.
Na prelekcję multimedialną pt. DOLNOŚLĄSKA KUCHNIA. REGIONALNE DZIEDZICTWO KULTURY zapraszamy w piątek 13 października, godz. 18.00 do siedziby Muzeum Regionalnego w Jaworze. Będzie ona związana ze specyfiką dolnośląskiej kuchni dawniej i obecnie. Tradycyjne potrawy są częścią dziedzictwa będącego ważnym elementem tożsamości kulturowej mieszkańców regionu. W powojennej rzeczywistości zamieszkali obok siebie przedstawiciele wielu grup regionalnych przybyli z prawie wszystkich ziemi przedwojennej Polski. Podczas spotkania zostaną przedstawione charakterystyczne cechy współczesnej kuchni świątecznej i codziennej. Będzie to powieść o korowajach i kołaczach, chlebie i szczodrakach, maczanicy i kutii. Sporządzaniu jedzenia towarzyszą często do dzisiaj magiczne zabiegi, których pochodzenie tonie w mrokach pradziejów.
Autor jest antropologiem kultury i autorem najstarszych na Dolnym Śląsku konkursów tradycyjnych potraw. W kulinarnych komisjach sędziowskich współpracował m.in. z Kurtem Schellerem, Mateuszem Gesslerem i Pascalem Brodnickim. Aktualnie w Muzeum Regionalnym w Jaworze oglądać można wystawę TRADYCJA, TRWAŁOŚĆ, TOŻSAMOŚĆ. NIEMATERIALNE DZIEDZICTWO KULTUROWE NA DOLNYM ŚLĄSKU W FOTOGRAFII HENRYKA DUMINA.
Po wykładzie zapraszamy na degustację pierogów. Wstęp wolny!