Przepis na kószkę - kulinarne wyzwanie dla miejscowych
POLKOWICE. To ostatni dzwonek, aby zgłosić się do Kulinarnego Konkursu pod hasłem „Kuchnia dawniej- kuchnia dziś”, który już po raz dwudziesty organizuje Wiejski Ośrodek Gminy w Sobinie dla mieszkańców z terenu gminy Polkowice. Rozstrzygnięcie konkursy wraz z degustacją konkursowych przysmaków odbędzie się 18 maja, ale zgłoszenia będą przyjmowane jeszcze tylko do piątku 26 kwietnia.
Ten smakowity turniej na dania i ciasta ma na celu zaprezentowanie bogactwa i różnorodności kulinarnych lokalnej społeczności gminy Polkowice oraz popularyzację kucharskich tradycji wywodzących się z różnych części kraju, a przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W tym roku rywalizacja będzie się odbywać w 5 kategoriach, w tym także najlepszego wyrobu polkowickiego tradycyjnego specjału - kószki. Przypomnijmy, że lokalna kószka to wypiek przypominający kształtem dawne ule wyplatane ze słomy, przygotowywana z ciasta makaronikowego, które jest klasyczną bezą z dodatkiem mielonych migdałów. Poniżej podajemy przepis na to polkowicki smakołyk, nie mniej słynny niż również tradycyjna legnicka bomba
Wszystkie kulinarne dyscypliny konkursowe to :
- Kuchnia przodków dla osób od 16 r. ż;
- Kuchnia współczesna dla osób od 16 r. ż;
- Ciasto (torty nie będą podlegać ocenie Jury, jednak mogą uświetnić ekspozycję) dla osób od 16 r.ż;
- Ciasteczka -kategoria dla dzieci i młodzieży w wieku od 7 do 15 lat.
- Bezowa Kószka –Polkowicki Specjał –dla dzieci od 7 lat, młodzieży i dorosłych. Celem jest promowanie polkowickiego przysmaku i jako jedyna kategoria nie wyklucza udziału w pozostałych (technika wykonania oraz smak nadzienia są dowolne przy zachowaniu tradycyjnego kształtu kószki )
Warunkiem udziału w konkursie jest dostarczenie do 26 kwietnia wraz z kartą zgłoszeniową przepisu dania konkursowego. Przepis ma być w formie papierowej oraz na nośniku danych typu płyta CD/DVD lub pamięć USB, w kopercie podpisanej imieniem i nazwiskiem oraz nazwą potrawy.
Przepis musi zawierać:
- Dokładną listę składników wraz z podanymi proporcjami•
- Szczegółowy opis przygotowania•
- Opcjonalnie:czas i temperaturę pieczenia
Natomiast sama prezentacja kulinarnych specjałów według zgłoszonych na konkurs przepisów odbędzie się 18 maja w WOG w Sobinie, podczas której jury dokona oceny przygotowanych potraw oraz ciast i wyłoni zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Najlepsze w tym konkursie jest to, że po jego zakończeniu będzie można skosztować konkursowe specjały.
Przepis na Bezową Kószkę – Polkowicki Specjał
Potrzebne składniki (na cztery sztuki):
•4 białka •szczypta soli •150 g cukru •pół łyżeczki cynamonu •pół łyżeczki wanilii •200 gram mielonych migdałów •100 gram cukru pudru
Przygotować tzw. ciasto makaronikowe, a więc do ubitej piany bezowej dodać mielone migdały wymieszane z cukrem pudrem i przyprawami. Z ciasta formować szprycą pierścienie w 5 wielkościach na jedną kószkę. Po ich ostudzeniu układać je od największego do najmniejszego, a pierścienie „skleić” karmelem. Szczyt zatkać okrągłą bezą. Piec około 15 –20 minut w 130-150o Celsjusza do wysuszenia bezy.