Zdrowe i wartościowe posiłki do szkoły
Czy już wiesz co podasz swojemu dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Będzie to drożdżówka ze szkolnego sklepiku czy może coś bardziej wartościowego, dzięki czemu Twoje dziecko będzie miało dużo siły na naukę?

Bardzo wielu dzieciom w wieku szkolnym towarzyszą złe nawyki żywieniowe. Niejedzenie śniadań, w czasie przerwy słodkie przekąski, chipsy, paluszki, kolorowe napoje, brak owoców i warzyw, co z kolei często przyczynia się do próchnicy. Głównym warunkiem w prawidłowym żywieniu dziecka w okresie szkolnym jest prawidłowo zbilansowany jadłospis. Właściwe odżywianie odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Należy zadbać, aby w jadłospisie naszej pociechy nie zabrakło selenu, który możemy znaleźć w orzechach, pieczywie pełnoziarnistym, nasionach, a także cynku (produkty zbożowe, nasiona). Aby naszemu dziecku zapewnić prawidłowy rozwój kości, pamiętajmy aby dostarczać odpowiedniej ilości wapnia. Wapń w późniejszym wieku dziecka również pomoże zapobiec osteoporozie. Zapotrzebowanie energetyczne mieści się w zakresie 1750 kcal a 2500 kcal, a wartości te zależą od masy ciała, wieku, aktywności fizycznej. Prawidłowa dieta naszego dziecka powinna dostarczać: 50-55% węglowodanów, 11-15% białka 30-35% tłuszczów.
Zasady prawidłowo zbilansowanej diety w żywienia dzieci:
- Należy urozmaicać dziecku posiłki, tak aby każdego dnia dostarczyć różnorodnych wartościowych produktów spożywczych.
- Do każdego posiłku należy dołączyć owoce i warzywa, które wzmocnią walory smakowe zjadanych posiłków, a także będą bogatym źródłem witamin.
- Produkty zbożowe z grubego przemiału powinny być głównym źródłem energetycznym w diecie dziecka.
- Ograniczyć spożywanie słodyczy do minimum - nie należy nagradzać dziecka słodyczami czy słonymi przekąskami.
- Aktywność fizyczna jest kluczowa przy prawidłowej pracy mózgu, budowy mocnych kości czy też zachowaniu prawidłowej masy ciała.
- Zamiast kolorowych, gazowanych napojów, należy dziecku podawać wodę mineralną, soki 100% (w ograniczonych ilościach do 1 szklanki na dzień i też niecodziennie), napoje mleczne, mleko.
- W ciągu dnia dziecko powinno spożywać 4-5 posiłków, w tym przynajmniej jeden posiłek ciepły oraz jeden posiłek spożyty w szkole.
- Należy pamiętać aby ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych oraz tłustych potraw.
- Wzbogacić jadłospis o chude mięso w zamian czerwonego, a także dbać o wkomponowanie do menu ryb.
- Gdy dziecko ma ochotę na coś słodkiego, jako przekąskę warto podać mu suszone owoce, sałatki owocowe, kisiel, budyń, batoniki Muesli.
CZYM ZAPEŁNIĆ DZIECKU PUDEŁKO NA LUNCH?
Ze spiżarni:
- orzechy, owoce suszone;
- gruszki, banany, jabłka, mandarynki;
- tuńczyk,
- kukurydza w puszce, groszek,
- batoniki zbożowe( fajny przepis ma blog kcalmar),
- muesli,
- chipsy z pity,
- warzywa pokrojone w słupki,
- ugotowany ryż brązowy, drobny makaron,
- chleb chrupki, wafle ryżowe, pełnoziarniste trójkąty z chleba,
Z lodówki i zamrażarki:
- łosoś kanapkowy,
- pokrojone warzywa,
- jogurt,
- ugotowane jajko,
- miód,
- masło orzechowe,
- plasterki sera, kuleczki mozzarelli,
- oliwki, truskawki, winogrono, pomarańcze, jagody,
PRZEPISY
Chlebek bananowy
Składniki:
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 250g cukru trzcinowego,
- 360g mąki pszennej,
- 125g masła,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 duże banany,
- 90g jogurtu naturalnego 2%,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 lekko ubite jajka,
Przygotowanie:
- Należy rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Podłużną formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- W misce wymieszać cukier, mąkę oraz sodę i sól. Rozgnieść banany.
- Dodać stopione masło, jogurt, esencję waniliową oraz jajka. Wymieszać.
- Stopniowo dodawać suche składniki, aż do połączenia wszystkich składników.
- Piec ok. 40-60 minut, aż włożony w środek ciasta patyczek będzie po wyjęciu suchy.
- Studzić ciasto ok. 10 minut.
Z czym jeść?
- z masłem orzechowym,
- z miodem i orzechami
- z serkiem śmietankowym,
- z dżemem,
Szaszłyki z kurczaka i papryki
Składniki:
- 1 średnia papryka,
- 150g grillowanej piersi z kurczaka,
- sos barbecue,
Przygotowanie:
- Na krótkie drewniane szpikulce nadziewać na przemian kurczaka i paprykę.
- Do osobnego pojemniczka przelać sos barbecue do maczania szaszłyków.
Szaszłyki z szynki, sera pleśniowego i ananasa
Składniki:
- 150g ananasa pokrojonego w kostkę,
- 150g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę,
- 150g szynki pokrojonej w kostkę,
Przygotowanie:
- Na krótkie drewniane szpikulce nadziewać na przemian szynkę, ser pleśniowy i ananasa.
Szaszłyki z mozzarelli, pomidorków koktajlowych oraz bazylii
Składniki:
- 1 opakowanie mini mozarelli,
- 150g pomidorków koktajlowych,
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- Na krótkie drewniane szpikulce nadziewać na przemian mozzarellę, pomidorki koktajlowe i bazylię.
Smacznego!
Pamiętajmy, że dziecko które spożywa posiłek w szkole ma lepszą koncentrację i pamięć. Ma więcej energii i osiąga lepsze wyniki w nauce niż dziecko, które nie spożywa posiłków w szkole. Uczniowie niespożywający posiłków często są osłabieni, mają problemy z nauką, skarżą się na bóle głowy, brzucha. Nie mogą się skoncentrować, są rozdrażnieni. Prawidłowo zbilansowana dieta ma bardzo ważne znaczenie u dzieci, gdyż w wieku szkolnym następuje intensywny proces dojrzewania oraz wzrastania.
Aby poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania dzieci w wieku szkolnym dobrym rozwiązaniem jest wizyta u dietetyka. Z łatwością możemy go znaleźć nie wychodząc z domu na platformie Kcalmar, gdzie możemy ustalić wizytę w dogodnym dla nas terminie, tak aby mieć czas również dla naszej pociechy.