Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Apetyczna jesień w Bistro N°22 (FOTO)

LEGNICA. Covid-19 szaleje, ale w Bistro N°22 na Najświętszej Marii Panny w centrum Legnicy Dawid BELKA (właściciel), Dariusz KAMIŃSKI (szef kuchni) i reszta mistrzowskiej drużyny wyszli ze słusznego założenia, że nic tak nie uodparnia jak smakowite, zdrowe, bogate w witaminy jedzenie... Nowa, sezonowa karta z jesiennym menu wygląda tak atrakcyjnie iż od samego oglądania zdjęć i czytania menu ślinka leci...

Apetyczna jesień w  Bistro N°22 (FOTO)

- Chcemy aby naszym znakiem rozpoznawczym była karta z menu na daną porę roku - wyjaśnia Dawid Belka, właściciel Bistro N°22 przy ul. Najświętszej Marii Panny 22 w Legnicy. - Motywem przewodnim przy układaniu karty były produkty niezmiennie kojarzące się z jesienią, czyli dużo grzybów i dużo dyni. Potraw jest sporo, wszystko to jest przygotowane z produktów sezonowych, ale też regionalnych.

Degustowaliśmy i faktycznie jesienne menu jest skrojone tak, aby wykorzystać najlepiej to co kojarzy się z jesienią np. grzyby, dynia, bakalie i inne produkty, które w tym okresie są dostępne i jakościowo najlepsze. Ale są i nowości, których pominięcie byłoby grzechem. Mowa o przystawkach np. pate z wątróbki z dodatkiem brendy podawany z konfiturą z żurawiny czy tatar z buraka z kozim serem i gruszką - to jest absolutne kulinarne misterium i uczta dla każdego podniebienia...

Ale smakosze znajdą i inne delicje. W chłodne, pochmurne wieczory rozgrzeje nas krem z dyni z pierożkami z kaczką.

- W daniach głównych w nowej jesiennej odsłonie powróci wątróbka, kaczka, łosoś czy żeberka, znane z poprzednich menu, jednak tym razem w jesiennej odsłonie - dodaje tajemniczo Dawid BELKA nie chcąc zdradzać wszystkich tajemnic mistrza kuchni Dariusza Kamińskiego. - Nasz kucharz Darek puścił wodze kulinarnej fantazji i w menu są kluseczki gnocchi dyniowe z sosem borowikowo-orzechowym (w końcu orzech także jak najbardziej kojarzy się z jesienią- przyp. red.).

Co potrawa to prawdziwa uczta smakowa. Dla tych, którzy cenią sobie desery polecimy fondant - płynne w środku, gorące ciasto o smaku słonego karmelu, podane z lodami czekoladowymi, kwaśnym sosem owocowym i kruszonką.

Jesienna karta dań to liczne promocje w lokalu: poniedziałek frytki lub coleslaw gratis do każdego burgera, wtorek wszystkie dania z krewetkami -15%, środa studenci mają rabat -20%, czwartek wszystkie makarony -15%, rodzinna niedziela dania dla dzieci -50% a do picia nowe rozgrzewające herbaty oraz drinki. Ci, którzy chociaż raz zajrzeli do Bistro N°22 pozostają już na całe życie uzależnieni od jedzenia tam serwowanego

- Menu zostało przygotowane przez szefa kuchni Darka Kamińskiego i codziennie gotuje zespół naszych bardzo zdolnych, pełnych pasji kucharzy - dopowiedział Dawid BELKA. - Tworzą niebiańskie potrawy, których nie wypada nie degustować podczas tegorocznej jesieni...

Zapraszamy do Bistro N°22.

{gallery}galeria/wydarzenia/10-10-20-bistro22-jesienne-menu{/gallery}