Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Oberża Piastowska: reaktywacja z tradycyjną polską kuchnią (FOTO)

LEGNCA. 1 września znana z dobrego smaku, tradycji i elegancji Restauracja Oberża Piastowska ( Legnica ul. Gwiezdna 4) powróciła na kulinarną mapę Legnicy. - Po ponad dwuletniej przerwie wracamy na gastronomiczną mapę Legnicy - mówił prezes Lubinpexu Robert SALECKI. - Naszym znakiem rozpoznawczym będzie świetna, tradycyjna polska kuchnia. Menu będzie na początek skrócony, bo stawiamy zdecydowanie na jakość naszych potraw. Pojawią się w menu potrawy sezonowe. Chcemy aby było to miejsce przyjazne dla każdego bez względu na wiek. OBERŻA PIASTOWSKA to także miejsce doskonałe na eventy, spotkania biznesowe. Pragniemy także, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom legniczan, rozbudować catering na wynos. Jednym słowem, bazując na tradycji i swojego rodzaju legendzie tego miejsca, chcemy stać się liczącym graczem na gastronomicznej mapie Legnicy. 

Oberża Piastowska należy do Sieci Restauracji Oberża, składającej się z 4 obiektów zlokalizowanych w Legnicy (Piastowska), Lubinie (Skarbek), Polkowicach (Pod Szybem) oraz okolicach Głogowa (Leśna Dolina). Na początek znalazło w Oberży Piastowskiej zatrudnienie 11 osób. Liczba ta z pewnością zwiększy się w momencie uruchomienia po remoncie centrum eventowego.

Oberża Piastowska: reaktywacja z tradycyjną polską kuchnią (FOTO)

Uroczyste otwarcie było magnesem dla kadry kierowniczej spółek Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź, samorządowców, działaczy sportowych i przede wszystkim dla mieszkańców Legnicy. Co jest godne podkreślenia moment uroczystego otwarcia nie oznaczał zamknięcia lokalu dla klientów złaknionych np. dobrej kuchni. Otwarciu towarzyszyły atrakcje zarówno dla dorosłych jak i dzieci - nie zabrakło występu muzycznego na żywo, dmuchańca i zabaw z animatorem.

Radości z faktu otwarcia Oberży Piastowskiej nie kryła wiceprezes LUBINPEXU - Agnieszka MARKIEWICZ: - Wznowiliśmy działalność i chcemy odczarować to miejsce. Mają to zapewnić ludzie, którzy tutaj rozpoczęli pracę. Dobra kuchnia, niepowtarzalny klimat to podwaliny , aby stać się pogodnym miejscem dla wszystkich. Rozpoczęcie procesu przywracania do życia Oberży Piastowskiej było poprzedzone badaniami marketingowymi. To one i ich wyniki były dla nas bodźcem do konkretnych działań. Okazało się, że blisko 90 procent pytanych legniczan, nie tylko z tej części miasta, odpowiedziało, że ten lokal tu POTRZEBNY. Dlatego porzucono myśl o sprzedaży tego obiektu postanawiając reaktywować centrum restauracyjno-eventowe. LUBINPEX to 30 lat tradycji, 30 obiektów gastronomicznych w tym 4 restauracje - jednym słowem znamy się na tym co  robimy. Chcemy postawić na tradycyjną polską kuchnię opierając się na lokalnych dostawcach produktów. Zresztą nie zapeszajmy, ale chcemy na gruncie kulinarnym co rusz zaskakiwać naszych bywalców. 

Trzeba przyznać, że pod względem kulinarnym - a także obsługi oraz cen - OBERŻA PIASTOWSKA może zwiastować prawdziwą rewolucję na trochę skostniałej, zmanierowanej kulinarnie i trochę zamerykanizowanej mapie kulinarno-gastronomicznej Legnicy... Jedno jest pewnie: Lubinpex sięgnął po prawdziwych mistrzów kuchni...

Od lat znakiem firmowym tego miejsca jest doskonałe menu, które łączy ze sobą tradycyjną staropolską kuchnię z kuchnią współczesną. Wśród specjałów Szefa Kuchni  można skosztować wybitny kotlet Piasta, będący połączeniem smażonego na smalcu schabu i karkówki, serwowany wraz z grillowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą oraz przysmak Piastówny - wołowina z buraczkami na ciepło. UWAGA SMAKOSZE: kotlet Piasta jest bardzo słusznych rozmiarów !

Na uwagę zasługuje również idealnie przyrządzony, aksamitny dorsz sous vide na purée ziemniaczanym z sosem porowym, a także delikatne spaghetti z buraka podane z orzechami i fetą.

Nie zabrakło także dań dedykowanych najmłodszym Gościom restauracji, którzy będą mogli spróbować między innymi domowych pierożków ruskich czy też pulpecików drobiowych w sosie pomidorowym z kopytkami.

Prawdziwa uczta dla podniebienia czeka także na łasuchów, bowiem w karcie znalazł się przysmak dla amatorów czekolady, którzy będą mogli rozsmakować się w aromatycznym, płynnym fondant z malinami i kremem mascarpone. Zresztą wystarczy pooglądać zdjęcia z kulinarnej uczty...

Oprócz wyśmienitego menu Oberżę Piastowską wyróżniają przestronne wnętrza, które są idealnym miejscem do organizacji różnych imprez okolicznościowych takich jak wesela czy komunie, a także spotkań biznesowych i imprez firmowych. Dodatkowym atutem jest także bogate doświadczenie, miła i zaangażowana obsługa kelnerska, znajomość rynku i nowości dekoratorskich.

Przy tego rodzaju uroczystości tradycją jest, że zaproszeni goście przychodzą z prezentami. O takowy postarał się dyrektor Huty CEDYNIA w Orsku - Ryszard JAŚKOWSKI, który gospodarzom OBERŻY składając gratulacje z udanej reaktywacji zapowiedział iż Huta CEDYNIA w tym właśnie miejscy organizować będzie w 2024 roku comber z okazji Dnia Hutnika. BRAWO!

Kalendarz na rok 2023/2024 zapełnia się od czasu poinformowania przez restaurację o ponownym otwarciu dlatego nie należy zwlekać z rezerwacjami. Można ich dokonywać pod numerem telefonu: +48 695 987 577.

Fot.Ewa Jakubowska