Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Kulinarna uczta w Restauracji Tygiel (FOTO)

SZKLARSKA PORĘBA. Cieszący się ogromną popularnością 5 gwiazdkowy hotel Platinum Mountain Hotel &SPA w Szklarskiej Porębie właśnie poszerzył swoją ofertę gastronomiczną o nowe, wyjątkowe i wykwintne miejsce. W sobotni wieczór nastąpiło oficjalne otwarcie Restauracji Tygiel, która niewątpliwie uzupełni świetność kompleksu hotelowego o luksus na talerzu. O jakość dań i unikatowe, autorskie menu w Restauracji Tygiel będzie dbać utalentowany i utytułowany szef kuchni Dawid KLIMANIEC. Tego wieczoru ten Mistrz Tygla do przygotowania kolacji degustacyjnej na inaugurację restauracji zaprosił zespół szefów z najznakomitszych restauracji w Polsce. Najlepsi szefowie kuchni, którzy zdobywali doświadczenia w restauracjach gwiazdkowych Michelin, zaserwowali zaproszonym na kolację gościom swoje wyszukane danie autorskie.

Kulinarna uczta w Restauracji Tygiel (FOTO)

Hotel Platinum Mountain Hotel&SPA w Szklarskiej Porębie należący do grupy Górskie Resorty został otwarty w listopadzie 2019 roku. Biorąc pod uwagę rozpędzającą się pandemię Covid-19 niewielu wtedy dawało hotelowi szanse na przetrwanie. Okazuje się, że Platinum Mountain Hotel&SPA nie tylko przetrwał, ale ma się lepiej niż zakładano w biznesplanach. Architektura całego kompleksu nawiązuje do tradycji regionu i podkreśla lokalność hotelu . Położenie , wysoka jakość usług hotelowych, baza czyli 147 pokoi o 5-gwiazdkowym standardzie, basen kryty i na wolnym powietrzu oraz salon dr Irena Eris Beauty Partner wyniosło Platinum Mountain Hotel & SPA na 1 miejsce wśród hoteli o wysokim standardzie w Karkonoszach.

Od dziś widać także, że właściciele kompleksu nie tylko zadbali o sferę wypoczynku i relaksu w hotelu. Ogromne znaczenie ma dla nich także kuchnia. Stąd pomysł , aby na terenie obiektu powstała wykwintna nowa Restauracja Tygiel, oprócz tej która działa od samego początku. Wystrój Restauracji Tygiel nawiązuje do idei chaty izerskiej i jest miejsce szanującym tradycję regionu. Jej szef kuchni Dawid Klimaniec to kreatywny zwolennik naturalnych smaków, gdzie króluje prostota i filozofia " z pola na stół". Odzwierciedleniem jego w koncepcji będzie jego autorskie menu w Restauracji Tygiel.

Dawid Klimaniec swoje kucharskie doświadczenie zdobywał w najlepszych polskich i zagranicznych restauracjach. Karierę zagraniczną rozpoczął jako Chef de Partie w Belfaście, po niespełna dwóch latach został Sous Chefem w jednej z najlepiej prosperujących restauracji w Belfaście, która bazowała na regionalnych i sezonowych produktach Północnej Irlandii „Made in Belfast”. W 2015 roku znalazł się w World’s 50 Best Restaurants a w 2016 zdobył jedną gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś. Mistrz kuchni Dawid Klimaniec jest laureatem wielu konkursów kulinarnych.

W sobotni wieczór Dawid Klimaniec , w towarzystwie innych znakomitych mistrzów kuchni z całej Polski, przed zaproszonymi na otwarcie restauracji gośćmi odkrywał nową jakość kulinarnego smaku na mapie Szklarskiej Poręby.

Zaproszone osoby miały niewątpliwą przyjemność przyjrzeć się z bliska, jak powstają prawdziwe dzieła Sztuki Kulinarnej - bo każde danie , tak misternie i z pietyzmem przygotowywane przez jego twórcę, to prawdziwe arcydzieła.

Jaką więc ucztą kulinarną czarował gości Platinum Mountain Hotel&SPA szef kuchni  Restauracji Tygiel  ze znakomitymi przyjaciółmi ? Oto menu: danie i jego autor wg kolejności serwowania.
1. Domowy wypiek chleba , masło z oliwą oprószone grubą solą - przepis Dawid Klimaniec
2. Bulion na bazie kaczki i pora, foie wołowe, gyoza , z lekką tajską nutą, autor : Przemysław Klima- obecnie szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni, okrzyknięty też szefem przyszłości, a jego restauracja obecnie jest JEDYNĄ w Polsce restauracją odznaczoną 1 gwiazdką Michelin. W 2021r znalazł się na liście prestiżowej The Best Chef.
3. Tatar z jelenia ,do tego grzyby gorczyca, sos wasabi, nasturcja i wędzona emulsja - twórca Ernest Jagodzinśki. Właściciel i szef kuchni Chef`Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu, ma na swoim koncie wiele wyróżnień i zwycięstw m.in w listopadzie 2018 r reprezentował Polskę na prestiżowym konkursie kulinarnym w Paryżu.
4. Kaszubski rosół rybny, z suszonym tuńczykiem, ze szczawikiem zajęczym i olejem z kopru, zabielany, z sumem - autor Rafał Koziorzemski - ambasador kampanii Chefs For Change na rzecz roślin alternatywnych w kuchni w stosunku do potraw mięsnych. Laureat światowego konkursu Rest Chef Rising Start Cup 2017 i zwycięzca International Chef Culinary Cup 2018 . Współwłaściciel i szef spockiej restauracji Fisherman -finest food & wine.
5. Raviolo- danie o dwóch kolorach, z przegrzebką w środku, gotowany na wywarze z kurczaka, z bisque z chomara i wędzonych krabów- autorskie dzieło szefa kuchni Restauracji Tygiel Dawida Klimaniec.
6. Łopatka wołowa, palony bakłażan, kurka, foie gras- mistrz Grzegorz Miśta - szef kuchni w zakopiańskiej Góralskiej Tradycji. Finalista wielu konkursów min. zajął 1 m-ce w Chef Culinary w 2016 i 2018, 2 -mce w Kulinarnych Mistrzostwach Polski by Robert Sowa.
7.Deser z mirabelki - biszkopt, na samym spodzie baklas migdałowy, w środku sosik truskawkowy z miodem lipowym , na górze dysk czekoladowy oprószony migdałem prażonym, nalewka z mango, miodu i wanilii, dookoła kokosowy krem, kokos- autor Mariusz Górecki - utalentowany młody cukiernik . Sukcesy - m.in w 2018 roku - zajął 3 m-ce na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu, w 2019 r zwycięzca Lodziarskich Mistrzostw Polski , i w 2019 r 1 m-ce podczas eliminacji do finału Chocolate Chef Competition Valrhona.
8. Petit fours : deser czarna porzeczka, czerwony pieprz,orzech laskowy, calamansi , wiśnia - twórca również Mariusz Górecki.

Należy dodać , że delektowaniem się wykwintnymi daniami towarzyszyła degustacja win. Do każdej autorskiej potrawy serwowano odpowiednio dobrane wino , za co odpowiadał sommelier Maciej Danielewicz. Atrakcją tej wysublimowanej degustacji dań była towarzysząca przez cały wieczór muzyka - również z najwyższej półki - w wykonaniu harfistki Małgorzaty Sikory i skrzypaczki Joanny Trzaski. Nad przebiegiem kolacji czuwała konferansjerka- dziennikarka Katarzyna Janke.

- Restauracja Tygiel działała co prawda już trochę wcześniej, ale od poniedziałku ruszamy już pełna parą z naszym menu, charakterem i w naszej izerskiej chacie- mówi Dawid Klimaniec , szef kuchni Restauracji Tygiel. - Menu restauracji będzie skomponowane przeze mnie- kuchnia zupełnie autorska czyli regionalna, na pewno z lekkim liftem tyglowym. Będzie się też zmieniała dostosowując się do sezonu . Z dzisiejszych serwowanych dań moich kolegów znajdzie się na pewno zupa rybna, ale tylko w tygielsiej odsłonie czyli mojej autorskiej kuchni. Dzisiejszy event sprawił mi dużą frajdę, a udział gości takich jak Przemek Klima wiązało się również z dużym wyzwaniem. Myślę, że podobne eventy będą powtarzane  sezonowo, trzy takie kulinarne wydarzenia w ciągu roku.

Fot. Ewa Jakubowska