Święto Chleba i Piernika - odliczamy
JAWOR. Przed nami trzy dni zabawy, wypełnione smakiem i aromatem przeróżnych rodzajów i gatunków chleba, ciast oraz wyśmienitych pierników. Mistrzowie piekarnictwa i cukiernictwa zaprezentują swój wyborny kunszt w Jaworze.
W piątek o godz. 18.00 rozpoczynamy barwnym korowodem po jaworskim rynku z udziałem piekarzy, cukierników, przedstawicieli władz samorządowych, stowarzyszeń i klubów połączoną z oficjalnym otwarciem Święta Chleba i Piernika. Od 20.00 koncerty gwiazd: Tony Barletta z Włoch, Jary Oddział Zamknięty, Lombard.
W Muzeum Regionalnym także w piątek od 17.00 odbędzie się spotkanie z muzealnikami z Torunia, Bydgoszczy i Jawora, którzy porozmawiają o „Tajemnicach warsztatu piernikarza” połączone z degustacją pierników.
Sobota od 13.00 to występy folklorystyczne m. in. miast partnerskich, a o 16.30 odbędzie się rozstrzygnięcie konkursów na „Piekarza Roku” i „Cukiernika Roku” oraz „Najpiękniejszą Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą”. Najważniejszym elementem tego dnia jest oczywiście bicie rekordu na najdłuższy pienik w Polsce, którego podejmie się niezawodny zespół z firmy „Martex”, na czele z jaworskim mistrzem piekarnictwa - Stanisławem Furtakiem, a to nastąpi już o 17.15. cały piernik zostanie rozdany mieszkańcom. O 20.00 starują koncerty: Tulia i Cleo oraz finał konkursu na Miss & Mistera Ziemi Jaworskiej, a także laser show.
W niedzielę od 12.30 pokaz kulinarny przygotowany przez Pascala Brodnickiego, a także spektakl dla dzieci oraz rozstrzygnięcie konkursu na najsmaczniejszy domowy chleb, o 17.00 koncert Sumptuastic.
Przez cały czas trwania Święta Chleba i Piernika w Jaworze odbywają się animacje cukiernicze – w doskonale wyposażonym namiocie firmy Pro Ascobloc z Sycowa, przy Muzeum Regionalnym działa Piernikowo, a tuż obok rynku znajduje wesołe miasteczko dla dzieci.
Przez trzy dni na rynku czekają stoiska z pysznymi chlebami, ciastami, ciasteczkami i piernikami, a także lokalnymi specjałami i tradycyjnymi potrawami z różnych zakątków Polski i Europy.