Święto cukini w Kliszowie. Wójt "rządził" w kuchni
RUDNA. Jeśli myślicie, że z cukinii można zrobić tylko placki albo zwyczajnie ją zgrillować to się grubo mylicie. Mieszkańcy Kliszowa pokazali, że cukinia – bohaterka kulinarnego szaleństwa niejedno ma oblicze. Na Święcie Cukinii w Kliszowie gościła Sylwia Biały, finalistka programu Hell’s Kitchen Polska i szefowa restauracji Piekielna Kura w Lubinie. To właśnie pod jej czujny okiem wójt gminy Adrian Wołkowski - nawiasem mówiąc znany ze swoich kulinarnych talentów - chwycił za nóż i zabrał się za przyrządzanie cukiniowych pyszności.
- To była doskonała zabawa, sam nie byłem pewien czy dam radę pomóc w przygotowaniu czegoś dobrego, ale z panią Sylwią Biały to naprawdę bardzo proste – powiedział Adrian Wołkowski.
I tak w Kliszowie pichcenie trwało w najlepsze, a jego efekty to zachwycające risotto z cukinią i boczniakami, pyszne zapiekanki z cukinią, kotleciki i przystawki z plackami z cukinii, galaretka, lazania i wyśmienite burgery. Na stołach znalazły się również pięknie ozdobione sałatki, w których cukinia grała główną rolę i wiele innych dań, które mieszkańcy mogli spróbować.
Zwycięzcą konkursu na najlepsze danie został pasztet z cukinią przygotowany przez panie Teresę Andrzejewską i Joannę Buniak.
Fot. Przemysław Czech