Potrawy Regionalne a na deser Piękni i Młodzi
Już w najbliższy weekend w Sobinie spotkają się twórcy wyjątkowych potraw. Przygotowane przez nich specjały będą oceniane przez jurorów, a po zakończeniu konkursu wszyscy będą się bawić na imprezie plenerowej.
To już 17 edycja Konkursu Kulinarnego na Najlepszą Potrawę Regionalną i Wypieki Ciast. To wydarzenie od samego początku cieszy się wielkim zainteresowaniem. Podobnie jest w tym roku.
- Jak zawsze bardzo szybko napływały zgłoszenia. Największym zainteresowaniem cieszyła się kategoria „ciasteczka”, do której zgłosiło się aż 25 uczestników. Jury będzie miało mnóstwo pracy, ale ta praca jest bardzo przyjemna, więc jesteśmy przekonani, że jurorzy sobie poradzą – mówi Patrycja Stachyra, instruktor WOK Sobin.
Przy okazji konkursu rokrocznie odbywa się wiele interesujących wydarzeń. Nie inaczej jest i tym razem. W sobotę (23 kwietnia) w Sobinie na boisku przy siedzibie Wiejskiego Ośrodka Kultury zaplanowano szereg ciekawych wydarzeń.
- Piątek jest dniem konkursowym. Wówczas jurorzy będą degustować, oceniać i podejmą decyzję, które z potraw zasługują na wyróżnienie. Tego dnia odbędzie się także Święto sołtysa, w ramach którego będzie krótki program artystyczny. Wszystko będzie się odbywało w świetlicy wiejskiej w Sobinie. W sobotę natomiast, spotkamy się w plenerze na terenach zielonych przy Wiejskim Ośrodku Kultury. Tam poznamy najlepsze potrawy regionalne oraz wypieki ciast. Ogłoszenie wyników w kategorii ciasteczka przewidzieliśmy na godzinę 15.15. 15 minut później rozpocznie się program artystyczny w wykonaniu Krakowskiego Biura Promocji Kultury i Teatru Małgo. O 16.30 ogłoszenie wyników w kategorii potrawa tradycyjna, współczesna i ciasta, a o 18 koncert gwiazdy wieczoru – zespołu Piękni i Młodzi – mówi Patrycja Stachyra.
Do konkursu zostało jeszcze kilka dni, ale już dziś wszystkich zainteresowanych udziałem w tym wydarzeniu w imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy.