Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Kulinarne mistrzostwa gminy

GAWORZYCE. Za nami czwarty, i ostatni już, etap gminnej zabawy kulinarnej, w której osoby indywidualne oraz sołectwa zmagały się z kulinarnymi wyzwaniami. Czynny udział w zabawie brało 6 sołectw oraz 30 mieszkańców, a właściwie mieszkanek, Gminy Gaworzyce, które przygotowywały potrawy o różnej tematyce.
Pierwszym wyzwaniem było przygotowanie "wspomnienia z dzieciństwa", następnie zachęcano do wykorzystania "smaków dojrzałego lata" wraz z "wyrobem piekarskim", w trzecim etapie organizatorzy zachęcali do poszukiwań "leśnych inspiracji", a ostatni etap, który miał miejsce w piątek był oczywistą zachętą do zabawy poprzez wykonanie "słonych eksperymentów". Tak oto w gminie wyłowiono wiele kulinarnych talentów.

Kulinarne mistrzostwa gminy

Spotkania sprzyjały integracji lokalnych środowisk. Do przeprowadzania konkursów wykorzystano 4 punkty na mapie gminy - Śrem, Gostyń, Koźlice oraz Wierzchowice, co znowu stanowiło okazję dla uczestników by odwiedzili, czasem po latach, świetlice w tych miejscowościach.

Jeśli chodzi o najlepszą potrawę "na słono", przygotowała ją pani Joanna Sąsiada, która brała udział we wszystkich edycjach konkursu, i trzeba przyznać, za każdym razem prezentowała wysoki poziom wykonania potraw. Tym razem przygotowała roladę z pastą twarogowo-rybną z ziemią podane na (jadalnym!) sianku. Drugie miejsce powędrowało do p. Teresy Rytel za kartacze, a trzecie do p. Beaty Różyckiej, która przygotowała "gruszki na ostro".

Natomiast w rywalizacji sołectw w IV etapie zdecydowanie zwyciężyły gospodynie z Kurowa Wielkiego, które podbiły serca komisji marynowanym pstrągiem upieczonym w warstwie soli podanym z wytrawnymi ptysiami, dzięki czemu wróciły na drugie miejsce w ogólnej klasyfikacji. Drugie miejsce w "słonych eksperymentach" zajęły Gaworzyce za schab suszony w ziołach na kryształkach soli morskiej, a trzecie "słone" mini udka z Wierzchowic.

Powiązane wpisy