Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Warsztaty kulinarne wychowanków internatu ZPS w Legnicy(FOTO)

LEGNICA. Miasto Legnica ( Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych- przyp.red.) dotacją w wysokości 2800,00 wsparł program profilaktyczny dla wychowanków internatu Zespołu Placówek Specjalnych w Legnicy. Dotacja została przeznaczona na zorganizowanie wycieczki na warsztaty kulinarne w folwarku Wrzosówka koło Mirska...

Warsztaty kulinarne wychowanków internatu ZPS w Legnicy(FOTO)

W ramach programu profilaktycznego „Nie piję- żeby być sobą i zdrowo żyć” odbyła się wycieczka dla wychowanków internatu na warsztaty kulinarne w Folwarku Wrzosówka. Na miejscu przywitał nas gospodarz oraz szef kuchni, który od razu zaprosił nas do swojego ,,królestwa”. Dzieci zostały oprowadzone po studiu kuchennym, pokazane zostały stanowiska ich pracy, a szef kuchni Szymon wytłumaczył wszystkim jak będą przebiegały warsztaty i co w ich trakcie będzie przygotowywane. 

Szef kuchni rozpoczął warsztaty od przygotowania przystawki - sałatki, pokazał co należy po kolei zrobić. Każdy z wychowanków wybrał swoje stanowisko pracy, na którym pokroił potrzebne produkty, włożył do miski, doprawił sosem, a następnie przystąpił do konsumpcji swojej pierwszej potrawy.
Następną potrawą którą mali kucharze mieli wykonać była zupa krem ze słodkiej kukurydzy. Nad całością wykonywanych czynności cały czas czuwał szef Szymon, pomagając dzieciom oraz dbając o ich bezpieczeństwo.
Kolejnym bardzo wyczekiwanym posiłkiem były hamburgery, które dostarczyły wielu wrażeń w oczekiwaniu aż będą gotowe. W międzyczasie wychowankowie kroili ziemniaki w grube paski aby po usmażeniu otrzymać pyszne gorące frytki.

Na koniec szef kuchni zostawił dla wszystkich uczestników niespodziankę małą lekcję fizyki - wstęp do kuchni molekularnej w postaci pieczonych lodów. Każdy z niesamowitą ciekawością przyglądał się jak wykonywany jest ten deser, następnie jak się piecze i w końcu jak one smakują. Lody pomimo, że były w rozgrzanym do 3000C piecu okazały się wciąż zamrożone i przepyszne jak każda z przygotowanych przez dzieci potraw.

Przed każdym wykonanym posiłkiem przez dzieci, szef kuchni pokazywał jak należy ją wykonać, a następnie częstował wszystkich aby mogli spróbować jak dana potrawa powinna smakować. Warsztaty trwały około 4 godzin w trakcie których dzieci miały okazję poznać nowe smaki przez łączenie różnych produktów (czasem zaskakujące).

Po ukończeniu warsztatów dzieci zostały oprowadzone po obiekcie Folwarku Wrzosówka – oglądali kozy i owce ras mięsnych, poznali środowisko, w którym mieszkają, co jedzą. Wychowankowie również skorzystali z placu zabaw znajdującego się na tym terenie.

Mali kucharze byli zachwyceni wycieczką, gotowanie sprawiło im niesamowitą radość, a nawet niektórzy z nich zapowiedzieli, że swoja przyszłość chcieli by związać z kucharstwem i bardzo chcieliby jeszcze przyjechać w to miejsce, gdzie bardzo serdecznie zostaliśmy zaproszeni na kolejne warsztaty. Do internatu wychowankowie wrócili pełni niesamowitych wrażeń cali, zdrowi. z nową wiedzą i umiejętnościami . Cały dzień upłynął wszystkim w cudownej atmosferze.

{gallery}galeria/wydarzenia/26-06-18-warsztaty-gotowania-zps-fot-sj{/gallery}