Jesienna uczta smakowa z Bistro N°22 (FOTO)
LEGNICA. Bistro na Najświętszej Marii Panny nr 22 zaprezentowało sezonową kartę z jesiennym menu... - Chcemy aby naszym znakiem rozpoznawczym była karta z menu na daną porę roku. Lokal funkcjonuje co prawda pół roku, ale dzisiaj "debiutuje" już czwarta karta dań - wyjaśnia Dawid Belka, współwłaściciel Bistro N°22 przy ul. Najświętszej Marii Panny 22 w Legnicy. - Motywem przewodnim przy układaniu karty były produkty niezmiennie kojarzące się z jesienią, czyli dużo grzybów i dużo dyni. Potraw jest sporo, wszystko to jest przygotowane z produktów sezonowych, ale też regionalnych.
Ktoś komu dynia kojarzy się wyłącznie z zupą lub kremem dyniowym w legnickim lokalu pozna kolejne smakowe wartości dyni. Kulinarno-smakowym przebojem jesiennej karty dań z pewnością będzie sałatka z pieczoną dynią, ale okazuje się iż dynia pojawi się także w kanapkach premium (rodzaj burgera) czy w kanapkach wege z grilowaną cukinią i wspomnianą dynią (genialna kompozycja smaków - przyp.red.). Dynia pojawia się także w gnocchi, czyli specjalne kluseczki przypominające ze staropolskiej kuchni kopytka.
Skoro potrawy z dynią w roli głównej rozkołyszą nasze kubki smakowe i rozgrzeją do czerwoności żołądek to koniecznie nie można "odpuścić" sobie potraw, w których króluje grzyb... W tej kulinarnej materii szef kuchni miał zdecydowanie większe pole manewru i trzeba przyznać iż nie tylko stanął na wysokości zadania, ale potrafił stworzyć istną filharmonię smakową z grzybem w roli głównej...
- Postawiliśmy na klasykę, czyli w przystawkach są grzyby na maśle duszone w śmietanie z ziołami i podane z chrupiącą bagietką - zdradza niuanse nowej karty dań Dawid BELKA. - I tutaj nasz kucharz Darek puścił wodze kulinarnej fantazji i w menu są kluseczki gnocchi dyniowe z sosem borowikowo-orzechowym (w końcu orzech także jak najbardziej kojarzy się z jesienią- przyp.red.)
Ale nie rozczarowałby się smakosz, który np. nie przepada za dynią czy grzybami. One są w menu jesiennym, ale nie są to jedyne potrawy stworzone przez kucharza-wizjonera. Podczas poniedziałkowej prezentacji nowej karty dań zachwytów nie brakowało nad żeberkami w glazurze Jack Daniels, policzkami wołowymi czy wątróbką drobiową podaną na purre dyniowo-ziemniaczanym i... Tak można by wyliczać w nieskończoność. Co potrawa to prawdziwa uczta smakowa. Dla tych, którzy cenią sobie lekkie desery polećmy gruszkę gotowaną w białym winie i podaną w syropie waniliowym. Gotowanie w białym winie dodaje gruszce smakowej delikatności i subtelnej miękkości. W zasadzie wspomnieliśmy o deserze, ale w istocie rzeczy tak podaną smakowitą gruszką spokojnie może się najeść osoba dbająca o linię..
Oczywiście w jesiennym menu nie zabraknie potraw dla wyjątkowo wybrednych smakoszy, czyli dzieci. Chociażby stripsy z kurczaka.
Smakowo "niebo w gębie" jak określają wybitni znawcy tematu, ale co ważne jesienne menu skrojone na kieszeń przeciętnego klienta, legniczanina. Do tego obsługa jakby z innego świata, a wszystko podane z niezwykłą elegancją i wyczuciem. Cały wystrój lokalu wprawia w nastrój, który pozwala oddawać się smakowej uczcie bez reszty...
Nic dziwnego, że po pół roku lokal przyjął się w Legnicy i coraz więcej osób w centrum miasta chce przeżyć przygodę podniebienia.
By poznać ofertę Bistro 22, nie trzeba od razu iść do punktu przy Najświętszej Marii Panny 22. Zresztą w weekend znalezienie wolnego miejsca bez uprzedniej rezerwacji graniczy z cudem... Wiele informacji można znaleźć na Facebooku i Instagramie. Bistro ma też swoją stronę, którą łatwo znaleźć w sieci, wpisując Bistro 22 Legnica. Co ciekawe, zamówienia są realizowane również na dowóz.
{gallery}galeria/wydarzenia/16-09-19-bistro22-fot-ewa-jakubowska{/gallery}