Zimowa karta dań BISTRO N°22 (FOTO)
LEGNICA. Tempo stycznia jest imponujące. Powitanie Nowego 2020 Roku, Orszak Trzech króli a 7 stycznia punktualnie o godzinie 15.00 odkryto tajemnice nowej, zimowej karty dań w legnickim BISTRO N°22. - Dla mnie prezentacja nowej karty dań zawsze jest wielkim stresem - nie kryje Dariusz Kamiński, szef kuchni w restauracji. - Ogólnie staramy się aby menu na kolejną porę roku nie było jedynie wymysłem szefa. Menu powstaje w wyniku burzy mózgów kucharzy. Szef lokalu konsekwentnie stawia na kreatywności kucharzy BISTRO N°22. Są potrawy autorskie, ale są i takie, do których "prawa autorskie" rości sobie kilku kucharzy. Nie chcemy powielać menu innych legnickich lokali. Stawiamy na klasyki, który w Legnicy nie zjemy. Stawiamy na wariacje związane z kuchnią francuską, która jest podstawa wielu innych kuchni w tym także popularnej u nas kuchni japońskiej.
Zima w kuchni jest martwym okresem jeżeli chodzi o sezonowość w zaopatrzenie kuchni. Ale ta sytuacja wbrew obawom pozytywnie wpływa na twórczość kucharzy legnickiego lokalu. - Dla mnie ważne jest aby talerz zaserwowany klientowi BISTRO N°22 był talerzem zbilansowanym. Żeby nie było przerostu formy nad treścią. Ma być smacznie, oryginalnie i ładnie podane. Pierwsze godziny, czasami dni obowiązywania nowego menu są dla mnie okresem obserwacji reakcji gości lokalu. Po ich reakcjach widzę czy potrawy z nowej karty dań są akceptowalne czy raczej nie. Jesteśmy na rynku już rok czasu i przyzwyczailiśmy legniczan, że do nas nie przychodzi się aby zjeść kawał mięsa, dołożyć talerz frytek i być sytym. Posiłek w BISTRO N°22 ma być indywidualną ucztą dla każdego. Mamy trafić w najbardziej wysublimowane oczekiwania gości. Nie czuję się artystą - jestem rzemieślnikiem, którego cieszy kiedy po zjedzeniu na twarzy klienta widać maksymalne zadowolenie – dodaje Dariusz Kamiński. szef kuchni w BISTRO N°22.
Dawid BELKA właściciel BISTRO N°22 jest mniej zestresowany przed debiutem zimowej karty dań ponieważ... - W BISTRO N°22 pracuje najlepsza ekipa kucharzy w Legnicy, a może i na całym Dolnym Śląsku więc wiem, że stworzyli kartę niepowtarzalną, która tradycyjnie uderzy w gusta kulinarne naszych gości.
Zimy za oknami co prawda nie widać, ale...
- Nad zimową kartą dań nasi kucharze pracowali praktycznie całą jesień. Pora zimowa co prawda nie jest porą urodzajną, ale nasi kucharze potrafili stworzyć prawdziwe kulinarne perełki. Jaka w moim odczuciu będzie TOP LISTA? Na pierwszym miejscu stawiam na ramen (w trzech postaciach) japońska, gęsta zupa rozgrzewająca robiona na tradycyjnych japońskich recepturach. Bulion jest gotowany kilka godzin, bulion drobiowo- wołowy dodając tradycyjne dodatki japońskie takie jak chociażby grzyby, boczek czaszu czy bonito, czyli suchy tuńczyk cięty na cienkie plasterki (notabene cena w detalu 1000 zł za 1 kg). W Legnicy takiej zupy się nie zje, a ja w czasie swoich wędrówek po świecie jadłem w wielu miejscach i bardzo chciałem zainspirować mojego szefa kuchni aby stworzył taką zupę w BISTRO N°22 i się udało. Jestem przekonany, że ta oryginalna japońska zupa będzie przebojem nr 1 zimowej karty dań. Co dalej? Bardo dużo osób jest zainteresowanych degustacją . Labraks, czyli okoń morski w fajnej wersji czy francuska potrawka, której podstawą jest wołowina gotowana na winie. Jestem przekonany, że te potrawy wybronią się przed największymi smakoszami.
W BISTRO N°22 pomyślano także o osobach, które niekoniecznie chcą zjeść obiad, ale chcą np. posiedzieć przy dobrym winie. Jako przystawkę podawana będzie taca oryginalnych serów, które będzie można smakować z żurawiną. Do tego markowe wina firmy RIVA i uczta gotowa.
To tylko niewielka część zimowej karty BISTRO N°22 - tak dla podrażnienia podniebienia. Aby zakosztować kulinarnej uczty po prostu trzeba odwiedzić BISTRO N°22 w centrum Legnicy i przekonać się co to kulinarny raj w Legnicy...
Fot. Ewa Jakubowska
{gallery}galeria/wydarzenia/07-01-20-bistro22-zimowe-menu-fot-ewa-jakubowska{/gallery}