Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Pączki, pączki, pączki - smakowite szaleństwo (FOTO)

LUBIN. Tradycyjnie ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty, nazywany jest Tłustym Czwartkiem. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Pączki, pączki, pączki - smakowite szaleństwo (FOTO)

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Co ciekawe, dawniej objadano się pączkami wcale nie słodkimi. Nadziewano je słoniną, boczkiem i mięsem i obficie zapijano wódką.

Istnieje przesąd, według którego, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Zapewne jednak wynika on z naszej skłonności do łasuchowania, chociaż w ten jeden dzień w roku. Bo któż zdoła się oprzeć świeżutkim, pachnącym pączkom? A jeszcze jeśli od lat są robione według tej samej receptury i tylko z naturalnych składników bez żadnych "ulepszaczy”?

Takie pączki od lat są wypiekane w najstarszej lubińskiej cukierni. Mowa oczywiście o cukiernii Ptyś, mieszczącej się opodal Rynku. Przez całą noc ze środy na czwartek wyrabiane i smażone (tak, pączki się smaży a nie piecze) są smakołyki z różnorakimi nadzieniami. - Receptura naszych pączków liczy sobie pół wieku gdyż została opracowana w 1868 roku – powiedziała Iwona Wawrzyniak szefująca dzisiaj na zapleczu cukierni. – Wyrabiamy je nadal ręcznie, z samych naturalnych składników – mąki, drożdży, jajek i margaryny. Nie stosujemy żadnych proszków, konserwantów ani ulepszaczy. Cała tajemnica dobrego pączka tkwi w cieście – jak się go wyrobi, wygniecie, to z jakich składników i jak pozwoli mu się rosnąć. Nam się to udaje . 

W cukierni będzie można kupić pączki z marmoladą, bitą śmietaną, adwocatem, czekoladą, toffi i, co jest nowością - ze śliwką. Wszystkie pączki dodatkowo pokrywane są różnymi rodzajami lukru, polewami i posypkami – każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Te smakowitości będą dostępne od świtu aż do końca tego smakowitego dnia. A jak powstawały? Sami państwo zobaczcie.

{gallery}galeria/wydarzenia/08_02_18_Paczki_paczki_paczki_Fot_Dariusz_Szymacha{/gallery}

Powiązane wpisy