Pracownicy KGHM gotowali z K.Okrasą (FOTO, FILM)
LUBIN. W sali im. Jana Wyżykowskiego, w centrali KGHM odbyły się warsztaty kulinarne pracowników KGHM z Karolem Okrasą. - Szkolenie jest nagrodą za udział i przeslanie przepisów do pierwszej książki kulinarnej załogi Polskiej Miedzi wydanej na Święta Wielkanocne - wyjaśnia Sylwia JURGIEL, rzecznik prasowy KGHM Polska Miedź. - Uczestnicy, pod okiem Mistrza kulinarnego przygotowywali m.in. słodkie przekąski, które trafia do domu dziecka w Wilkowie.
Karol Okrasa: - Jestem pod wrażeniem umiejętności kulinarnych pracowników KGHM i zwłaszcza podziwiam ich dążenie do kulinarnej doskonałości. Dzisiaj powtarzałem im: możecie fantazjować w kuchni na dowolny sposób ale przede wszystkim tak gotujcie aby było to smaczne dla każdego...
Przypomnijmy, że wczesną wiosną nastąpiła kulinarna eksplozja talentów w KGHM. Pracownicy kopalń, hut , centrali KGHM pokazali , że są mistrzami w wielkanocnym gotowaniu. Zgłoszono kilka setek wielkanocnych przepisów a ten najlepsze, najoryginalniejsze znalazły się w specjalnej książce kucharskiej "Wielkanoc z KGHM". Książka stała się przebojem na rynku wydawniczym.
Autorzy przepisów, które trafiły do wspomnianej książki...wygrali przygotowywanie potraw pod okiem niezwykle utalentowanego i popularnego kucharza, autora książek i prezentera programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej .
Piotr LINKOWSKI z Zakładu Wzbogacenia Rud do KGHM-owskiej książki kucharskiej trafił z przepisem na pieczeń "zając": - Na pewno ogromne przeżycie stanąć oko w oko z kulinarnym mistrzem ale ja akurat uwielbiam wszystko co kryje się pod nazwą "kuchnia polska" więc to co robi Karol Okrasa mi wybitnie odpowiada. Wyszukany smak ale zarazem prostota w ich przyrządzaniu i odnajdywanie smaków w czymś co nas otacza.
Z kolei Gabriela JEDNORAŁ z centrali KGHM, "matka chrzestna" kilku świetnych prospołecznych, prorodzinnych projektów do książki kucharskiej trafiła z przepisem na sałatkę z tuńczykiem na krakersach wiec kiedy Mistrz Okrasa gotowanie w KGHM rozpoczął od pieczonego łososia w musztardzie gruszkowej - czuła się jak przysłowiowa ryba w wodzie chociaż może nie do końca: - Przede wszystkim wielka trema. Karol Okrasa co chwilę podchodził do stolika na którym gotowałam i bałam się, że zaraz powie , że coś źle przyrządzam. Nie wiedziałam, że gotowanie z mistrzem może być przyjemne ale i stresujące...
Kilka godzin kulinarnego szaleństw z Karolem Okrasą w sali , w której odbywają się najważniejsze narady, konferencja i seminaria miedziowej centrali z pewnością pozostaną na długo w pamięci uczestników warsztatów.
A my nie mamy nic przeciwko temu aby podobna książka kucharska KGHM ukazała się z przepisami na Boże Narodzenie...
Fot. Zbigniew Jakubowski{gallery}galeria/kultura/22-05-23-warsztaty-z-okrasa-fot-zbigniew-jakubowski{/gallery}