Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Wigilia w KGHM z wyjątkowym albumem (FOTO)

LUBIN.  Co ma wspólnego opłatek z czosnkiem, czy jak zrobić holubci albo kluski z makiem – pracownicy KGHM dzielą się bożonarodzeniowymi tradycjami i przepisami na wyjątkowe potrawy. Jest już dostępna kolejna książka załogi Polskiej Miedzi, tym razem zapraszamy na „Wigilię z KGHM”. Publikację można pobrać online.

Wigilia w KGHM z wyjątkowym albumem (FOTO)

Album został stworzony przez załogę Polskiej Miedzi – jest to zbiór przepisów kulinarnych i porad jak przygotować świąteczne ozdoby, przygotowanych i polecanych przez pracowników KGHM. Zespół miedziowej spółki dzieli się przepisami na domowe potrawy świąteczne, które każdego roku goszczą na ich wigilijnych stołach. Przepisy zebrane w książce zostały nadesłane na konkurs organizowany przez KGHM. Główną nagrodą będą warsztaty gotowania z mistrzem – Karolem Okrasą.

– Książka to zbiór wyjątkowych smaków i zapachów, ale także zapis niezwykłych, często bardzo osobistych, historii podkreślających jedyny w swoim rodzaju charakter zbliżających się świąt. Każda strona tej książki wypełniona jest pachnącymi składnikami potraw, ale też towarzyszącymi im wspomnieniami i emocjami pracowników Polskiej Miedzi. W przepisach i poradach znajdziecie Państwo kulinarną różnorodność goszczącą na stołach załogi KGHM, ale też aktywność i zaangażowanie w budowanie lokalnej społeczności w tym świątecznym okresie – powiedziała Sylwia Jurgiel, rzecznik prasowy KGHM Polska Miedź S.A.

Swoimi tradycjami bożonarodzeniowymi podzielili się górnicy, hutnicy, przeróbkarze i przedstawiciele innych zawodów w KGM. W albumie można znaleźć przepis na najlepszy na świecie barszcz wigilijny, kluski z makiem, śledzie w pomidorach i ze śliwką czy pierogi z kapustą i zimną zupę babci Gieni. Adam Pisarski z Zakładów Górniczych Rudna zdradził sekretną tradycję swojej rodziny, która z Bieszczad trafiła na Dolny Śląsk. Po tym jak jego bliscy podzielą się opłatkiem, sięgają po czosnek podawany z chlebem i solą. A to tylko jedna z niespodzianek, które czekają na czytelników „Wigilii z KGHM”.

Pracownicy KGHM mają również niesamowite talenty związane ze słodkimi wypiekami. W albumie można znaleźć przepisy na kilkanaście pierników i piernikowych ciasteczek. Przedstawiciele załogi radzą też jak przygotować własnymi siłami kalendarz adwentowy, jak pięknie zapakować prezenty czy przygotować skarpetkowego skrzata.

Wigilia z KGHM
„Wigilia z KGHM” to trzecia książka przygotowana przez załogę Polskiej Miedzi. W tym roku pracownicy radzili już jak przygotować się do Świąt Wielkanocnych oraz jak bezpiecznie uprawiać turystykę górską „W góry z KGHM. Bezpiecznie na szlaku z Rodziną Polskiej Miedzi”. Oba albumy również można obejrzeć i pobrać online:

Wielkanoc z KGHM
W góry z KGHM. Bezpiecznie na szlaku z Rodziną Polskiej Miedzi

fot-ZJ

Powiązane wpisy