Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Pracownicy KGHM gotowali z Karolem Okrasą (FOTO)

LUBIN. Reprezentacyjna sala im. Jana Wyżykowskiego w Centrali KGHM zamieniła się na kilka godzin w jedną wielką kuchnię. Mistrz Karol OKRASA – z elegancją i klasą – mówił o wyszukanych potrawach, drażniąc kubki smakowe wysublimowanym smakiem podpalanego łososia czy wykwitnie podanymi szparagami.

Głównymi bohaterami warsztatów kulinarnych z Karolem Okrasą byli pracownicy oddziałów i Centrali KGHM, którzy wzięli udział w konkursie na potrawy związane ze świętami Bożego Narodzenia. A których autorskie potrawy znalazły się w limitowanym albumie j „Wigilia z KGHM. Wyjątkowe przepisy rodziny Polskiej Miedzi”. To właśnie tam znalazły się przepisy wigilijnych potraw przygotowane przez pracowników KGHM.

Pracownicy KGHM gotowali z Karolem Okrasą (FOTO)

W albumie wydanym przez KGHM tradycjami bożonarodzeniowymi podzielili się górnicy, hutnicy, przeróbkarze i przedstawiciele innych zawodów w KGHM. W albumie można znaleźć przepisy m.in. na: najlepszy na świecie barszcz wigilijny, kluski z makiem, śledzie w pomidorach i ze śliwką pierogi z kapustą zimną zupę babci Gieni itp.

Mistrz Okrasa podczas warsztatów zaprezentował - mistrzowskie przyrządzenie -  najpierw strudla z łososiem i kapusta kiszoną w cieście francuskim, a jako drugą potrawę strogonowa na bazie piersi z kurczaka. Potem pod okiem samego Mistrza trzydziestu laureatów konkursu, pracowników KGHM, te same potrawy przyrządzali sami uczestnicy warsztatów , którzy pracowali podzieleni na trzyosobowe grupy.

- Kuchnia to całe moje życie. Uwielbiam gotować. Kładąc się spać nierzadko już myślę, co będę gotował następnego dnia. Nie bójmy się popełniać błędów w kuchni, gotujmy odważnie, eksperymentujmy. Bardzo cieszę się, że będę mógł sprzedać nieco swoich tajemnic tak szacownemu gronu. Myślę, że to będzie dobra zabawa, których finałem będą przygotowane przez was potrawy – mówił na wstępie Karol Okrasa, specjalny gość dzisiejszych warsztatów, autor książek i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej.

To już trzecia taka książka przygotowana przez załogę Polskiej Miedzi. W ub. roku pracownicy radzili już jak przygotować się do Świąt Wielkanocnych oraz jak bezpiecznie uprawiać turystykę górską „W góry z KGHM. Bezpiecznie na szlaku z Rodziną Polskiej Miedzi”. Oba albumy również można obejrzeć i pobrać online. Limitowany album "Wigilia z KGHM" z pewnością stanie się hitem w kuchniach Zagłębia Miedziowego

Fot. Ewa Jakubowska

Powiązane wpisy