Najsłodszy dzień w roku (FOTO)
LUBIN. Większość mieszkańców kładła się spać bądź już spała kiedy cukiernicy z cukierni Ptyś w Lubinie rozpoczęli pracę. To szczególny dzień: Tłusty Czwartek więc cała załoga cukierni dwoiła się by od samego rana każdy chętny mógł kupić to co mu najbardziej smakuje.
Cukiernia Ptyś, mająca siedzibę od 1968 roku tuż obok lubińskiego Rynku, jest najstarszą w Lubinie. To firma rodzinna - prowadzą ją dzieci założycieli. Lubinianie od lat doceniają smak pączków z „Ptysia” – od samego rana w sklepie ustawiają się kolejki po pachnące słodkości.
- Receptura naszych pączków liczy sobie już prawie pół wieku gdyż została opracowana w 1968 roku – powiedziała Iwona Wawrzyniak szefująca dzisiaj na zapleczu cukierni. – Wyrabiamy je nadal ręcznie, z samych naturalnych składników – mąki, drożdży, jajek i margaryny. Nie stosujemy żadnych proszków, konserwantów ani ulepszaczy. Cała tajemnica dobrego pączka tkwi w cieście – jak się go wyrobi, wygniecie, to z jakich składników i jak pozwoli mu się rosnąć. Nam się to udaje . W tym roku smażymy siedem różniących się nadzieniem pączków: z marmoladą, toffi, czekoladą, bitą śmietaną, adwokatem, truskawką i tradycyjnym różanym.
Wszystkie pączki dodatkowo pokrywane są różnymi rodzajami lukru, polewami i posypkami – każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Mimo całonocnej pracy humory pracownikom dopisywały - będziemy pączki smażyć dzisiaj tak długo jak długo będą je ludzie kupować –obiecywali i chyba można im wierzyć.
{gallery}galeria/wydarzenia/22_02_12_Tlusty-Czwartek_w_Ptysiu_w_Lubinie_Fot_Dariusz_Szymacha{/gallery}