Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Promowali zdrowie na Chojnowskich Spotkaniach Edukacyjnych (FOTO)

CHOJNÓW. Czy wiesz, że nadciśnienie jest najgroźniejsze dla osób między 30 a 35 rokiem życia! Czy słyszałeś o zmianach w piramidzie żywienia? I o tym, że Twój organizm starzeje się już po 30 roku życia? Czy kontrolujesz to, co jesz?  W Domu Schrama po raz piąty odbyło się Chojnowskie Spotkanie Edukacyjne. Organizatorzy wydarzenia: Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Oddział w Chojnowie i Przychodnia Rejonowa w Chojnowie przy współudziale Urzędu Miejskiego zaprosili mieszkańców miasta na dwie konferencje poświęcone profilaktyce zdrowotnej. 

Promowali zdrowie na Chojnowskich Spotkaniach Edukacyjnych (FOTO)

W programie poruszone zostały dwa tematy. Pierwszy zaprezentowała dr. n. med. Maria Dziura: „Nadciśnienie tętnicze – fakty i mity”. Drugi wykład przedstawiła mgr Katarzyna Konik: „Zdrowe żywienie – jak wybierać produkty w marketach”.

W czasie spotkania była możliwość zmierzenia ciśnienia oraz poziomu cukru we krwi. Badania przeprowadzały pielęgniarki z chojnowskiej przychodni.

W Polsce na nadciśnienie tętnicze choruje 35% mężczyzn i 29% kobiet, łącznie w naszym kraju cierpi na NT 10,5 mln osób, a 5,5 mln Polaków nie wie, że ma nadciśnienie. Polska zajmuje 99 miejsce na świecie, jeśli chodzi o aktywność ruchową obywateli. Według Światowej Organizacji Zdrowia nadciśnienie to bardzo poważny problem, to główna przyczyna zgonów na świecie, powoduje wiele komplikacji zdrowotnych. Nadciśnienie tętnicze razem z cukrzycą, otyłością i paleniem papierosów to najważniejsze czynniki ryzyka sercowo – naczyniowego.

- Ciśnienie optymalne to 120/80. Między 120 a 130/90 to ciśnienie prawidłowe. Już wysokie to 140/90, a powyżej to nadciśnienie. Częściej na nadciśnienie chorują mężczyźni. Pacjentowi przyzwyczajonemu do wysokiego ciśnienia trudniej będzie przyzwyczaić się do niższego. Mimo wszystko należy powoli i systematycznie należy je obniżać. Udowodniono, że dłużej żyją osoby z ciśnieniem optymalnym, czyli 120/80. Nadciśnienie to choroba uznawana za dziedziczną. Zachorowanie w młodym wieku, czyli 30 – 35 lat wiąże się z dużo większym ryzykiem zapadalności na udary mózgu, zawały. Czyli jeżeli nadciśnienie rozwija się w granicach wieku 60 – 65 lat i więcej to nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla życia i zdrowia. Niebezpieczne jest nadciśnienie u osoby młodej u 30 – 35 latków, ponieważ ryzyko, że pacjent dostanie zawału lub udaru mózgu, rośnie wielokrotnie! – mówiła lek. Internista, diabetolog Maria Dziura.

W kolejnym wykładzie poruszona została kwestia jedzenia. Odżywianie jest jednym z tych obszarów, w którym mamy prawie 100% kontroli, jednak to wcale nie oznacza, że potrafimy wybrać odpowiednie produkty:

- Musimy myśleć o tym, co jemy, jak się odżywiamy. Musimy podchodzić do tego w sposób mądry. Ponieważ jestem psychodietetykiem nie wierzę w to, że samo powiedzenie państwu, co jest dobre, co jest złe, przyniesie jakikolwiek skutek. Chciałabym, aby każda osoba tu obecna zastanowiła się, jak ważne jest dla niej zdrowie. Jak istotne jest zdrowe podejście do życia – mówiła mgr Katarzyna Konik.

Jedzenie ma znaczenie, a racjonalny styl życia pozwala uniknąć wielu chorób i złego samopoczucia. Istotne jest, że organizm zaczyna się starzeć już od 30 roku życia, dlatego ważne jest dbanie o zróżnicowaną dietę, aktywny tryb życia i czas na relaks. Prelegentka przekazała słuchaczom kilka cennych wskazówek, dotyczących tzw. piramidy żywienia, w której podstawą są warzywa, a nie jak dotychczas zboża i makarony. U podstawy piramidy znalazł się także ruch, który wskazany jest codziennie, najlepiej realizowany poprzez szybki spacer. Drogocenna dla naszego organizmu jest także woda, którą powinniśmy pić między posiłkami, a nie w ich trakcie. Mgr Konik zachęcała słuchaczy do realizowania tygodniowego planu obiadowego, w którym m.in. powinny oprócz warzyw strączkowych znaleźć się drób i ryby.

Konferencja poświęcona zdrowiu zakończyła się dyskusją i wymianą spostrzeżeń.

Podziękowania dr. n. med. Mari Dziurze oraz mgr Katarzynie Konik złożył burmistrz Chojnowa Jan Serkies. Słowa uznania skierowane zostały także do p. Stefanii Wolskiej – prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Chojnowie, która jest jedną z inicjatorek spotkań edukacyjnych w naszym mieście.

{gallery}galeria/wydarzenia/09-04-19-konferencja-o-zdrowiu-fot-katarzyna-burzminska{/gallery}

Powiązane wpisy