Smakowita Alzacja w Słodkim Zakątku (FOTO)
ZŁOTORYJA. Kompleks gastronomiczny "Przy Miłej" nabiera tempa po czasie covidowskiego zamrożenia gastronomii. Wprawdzie pandemia koronawirusa i wciąż obowiązujące obostrzenia sanitarno-epidemiologiczne zmusiły Andrzeja KOWALSKIEGO do rezygnacji z hucznych obchodów 30-lecia "Przy Miłej", ale czas covid-19 nie okazał się czasem dla gastronomii w tym miejscu straconym. W czerwcu nowe oblicze ujrzał pub "Słodki Zakątek". W powietrzu niosą się zapachy... Alzacji. - Nie jest tajemnicą iż często bywałem we Francji z delegacją Złotoryjskiego Towarzystwa Tradycji Górniczej odwiedzając górnicze regiony Alzacji - tłumaczy Andrzej KOWALSKI, właściciel "Przy Miłej". - I po każdym powrocie znajomi pytali: a czemu w twoich lokalach nie można zjeść nic charakterystycznego dla kuchni Alzacji? Nie pozostało nam nic innego jak pójść w tym kierunku. W "Słodkim Zakątku" będzie obecnie mniej słodkości, chociaż cudownych deserów lodowych nie zabraknie, ale będzie można zaspokoić głód przysmakami rodem z Alzacji...
Słodki Zakątek od kilku dni oferuje m.in pyszną pizzę Włoską na cienkim i średnim cieście, ale również NOWOŚĆ - Alzackie Podpłomyki. - To delikatne i chrupiące ciasto pokryte warstwą wyjątkowej w smaku śmietanki Creme Fraiche z dodatkami, tradycyjnie boczkiem i cebulą - opowiada Andrzej KOWALSKI. - Całość wypiekana jest w piecu szamotowym i serwowane na drewnianych deskach. Znajomości, goście, którzy degustowali tych podpłomyków przyznają, że to wyjątkowa i bardzo treściwa przekąska.
Dodajmy iż alzackie podpłomyki Idealnie komponują się z kuflem schłodzonego piwa. A od niedawna furorę smakową robi piwo prosto z Czech. A jak komuś smacznej Alzacji czy włoskiej pizzy będzie za mało to może zamówić sobie klasyczną zapiekankę czy np. jeden z kilku rodzajów tostów...
PUB "SŁODKI ZAKĄTEK" (dawniej "Ulubione Miejsce") to zupełnie nowe miejsce w Złotoryi. I nie trzeba dodawać, że jest tam smacznie, słodko i alzacko, ale przede wszystkim pod względem sanitarno-epidemiologicznym bezpiecznie. Stoliki są systematycznie dezynfekowane a na klientów czekają specjalne pojemniki z płynem do odkażania rąk.
{gallery}galeria/wydarzenia/23-06-20-pub-slodki-zakatek-fot-zbigniew-jakubowski{/gallery}