Bolków, Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Jawor, Krotoszyce, Kunice, Legnica, Legnickie Pole, Lubin, Męcinka, Miłkowice, Mściwojów, Paszowice, Pielgrzymka, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Wądroże Wielkie, Zagrodno, Złotoryja

Czy woda z kranu jest bezpieczna? Wpływ filtracji na jakość wody

Wielu z nas regularnie pije wodę z kranu. Część zwolenników wody kranowej twierdzi, że to prosty sposób na tani i ekologiczny dostęp do pitnej wody, w przeciwieństwie do kupowania wody butelkowanej. Część zaś jest zdania, że woda wodociągowa i ta z własnego ujęcia nie są obojętne dla zdrowia. Czy zatem woda z kranu jest bezpieczna? Jak na jej jakość wpływają domowe filtry do wody?

Czy woda z kranu jest bezpieczna? Wpływ filtracji na jakość wody

Własne ujęcie wody

Jeśli z kranu płynie woda doprowadzana z własnego ujęcia, mowa o wodzie surowej. A to z kolei oznacza, że zawiera w sobie wszystkie składniki, które wniknęły do niej i stały się częścią jej składu jeszcze w momencie, kiedy znajdowała się w swoim naturalnym środowisku. Ma to zarówno swoje dobre, jak i złe strony. Pozytywne skutki picia wody z własnego ujęcia to na przykład wysoka zawartość minerałów — w sytuacji, kiedy dieta zapewnia minimalną podaż niezbędnych minerałów, wysokozmineralizowana woda może być plusem. Jednak ryzyko związane ze spożywaniem niefiltrowanej wody z własnego ujęcia jest dużo większe, niż zalety związane z jej zmineralizowaniem. Przede wszystkim w wodzie surowej znajduje się zazwyczaj bardzo dużo bakterii, w tym tych pochodzących z odchodów zwierząt. Zanieczyszczenia te przenikają do gleby, a stamtąd do wód gruntowych. Kolejne zagrożenie związane jest z wysoką zawartością żelaza, który jest głównym składnikiem skorupy ziemskiej. Woda ze studni niejednokrotnie wymaga odżelaziania, a widocznym objawem zażelazienia jest rdzawy lub brunatny kolor wody i jej metaliczny zapach. Własne ujęcie wody to też ryzyko, że znajdą się w niej wysokie wartości innych metali ciężkich, a nawet pestycydy. 

Jakość wody wodociągowej

Woda, którą dostarczają wodociągi, jest wodą, która spełnia wymogi jakościowe wody pitnej, określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Przepisy oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna czuwają nad tym, aby woda wodociągowa spełniała normy fizykochemiczne, bakteriologiczne czy też organoleptyczne. Zanim więc woda trafi do obiegu, jest odpowiednio kondycjonowana, w tym dezynfekowana, między innymi za pomocą chloru. Chlor wykazuje właściwości bakteriobójcze, jego działanie jest wysoce efektywne, a ze względu na to, że jest rozwiązaniem bardzo ekonomicznym, przez wodociągi stosowane jest na dużą skalę. 

Może się jednak zdarzyć, że woda zostanie wtórnie zanieczyszczona. Oznacza to, że pomimo starań wodociągów, aby woda finalnie była dobrej jakości, ta zanieczyści się np. biofilmem, który naturalnie osadza się w rurach domowej instalacji hydraulicznej. Takie ryzyko zawsze istnieje. Ponadto u niektórych osób stosowany do dezynfekcji chlor może wywoływać reakcje alergiczne. Są to rzadkie przypadki, jednak zdarza się, że uczuleniowcy skarżą się na świąd skóry i pokrzywki, ze strony układu oddechowego — kaszel, chrypkę, wodnisty katar, a nawet problemy z oddychaniem i duszność. Objawy układu pokarmowego zaś to ból brzucha i nudności. 

Filtracja wody

Zarówno woda z własnego ujęcia, jak i ta wodociągowa, mogą wymagać odpowiedniej filtracji. W przypadku wody ze studni, filtry są wręcz obowiązkowe, jeśli chcemy się cieszyć zdrowiem. Rekomenduje się rokroczne badanie wody z własnego ujęcia, celem sprawdzenia jej parametrów i ewentualnego zoptymalizowania zastosowanych metod filtracji. W przypadku wody wodociągowej najczęściej stawia się na usuwanie nadmiaru chloru i ewentualnych zanieczyszczeń wtórnych.

Metody uzdatniania wody to między innymi:

  1. Ultrafiltracja — to oczyszczanie biologiczne, wykorzystujące specjalną, półprzepuszczalną membranę. Najlepiej sprawdza się w przypadku zanieczyszczeń o wielkości do 0,1 mikrona.
  2. Odwrócona osmoza — to również filtr membranowy, jednak zatrzymuje mniejsze zanieczyszczenia, niż ultrafiltracja, z tego powodu wykorzystują ją nawet szpitale. Ta metoda filtracji pozbywa się większości bakterii, metali ciężkich, soli rozpuszczalnych w wodzie. 
  3. Filtry węglowe — dzięki swoim właściwościom doskonale usuwają chlor z wody. Poprawiają tym samym również smak wody, ponieważ ta chlorowana bywa smakowo bardzo charakterystyczna, co nie każdemu przypada do gustu. 
  4. Zmiękczacz do wody — najczęściej na bazie żywicy jonowymiennej, usuwa z wody jony wapnia, czasem też magnezu. Powoduje to zmiękczanie wody, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko powstawania kamienia.
  5. Odżelazianie. Stężenie żelaza w wodzie do picia poniżej 2 mg/litr uważa się za bezpieczne dla zdrowia. Jeśli żelaza w wodzie jest zbyt wiele, usuwa się go poprzez utlenianie do formy nierozpuszczalnej, a następnie zatrzymuje na złożu filtracyjnym.

Każde założenie filtra, który polepsza parametry wody, musi być poprzedzone dokładną jej analizą, tak aby dobrać optymalne metody filtracji. Analizę tę powinni przeprowadzać specjaliści w tej dziedzinie, np. z granimex.com.pl, którzy są w stanie profesjonalnie pobrać próbki wody, następnie zbadać ją w laboratorium. Na wyniki nie trzeba długo czekać, a mogę one wiele zmienić, jeśli chodzi o wdrożenie odpowiednich działań, które wpłyną na finalną jakość wody.