Święto Chleba i Piernika produktem regionalnym Sudetów
JAWOR. W Teatrze Miejskim w Świdnicy odbyła się uroczysta Gala Przedsiębiorczości, podczas której wręczone zostały Świdnickie Gryfy – nagrody gospodarcze. Wręczane są one od 2005 roku jako wyróżnienie firm, przedsiębiorców, samorządów, którzy poprzez rozwijanie swej działalności, wzmacniają tożsamość regionalną i przyczynią się do kreowania korzystnego wizerunku regionu oraz wnoszą istotny wkład w rozwój województwa dolnośląskiego i miasta Świdnicy. W tym roku wśród laureatów, który zostali uhonorowani statuetką Gryfa znalazła się Gmina Jawor.
Gryf przyznawany jest w następujących kategoriach: „Sudecki produkt regionalny", „Lider przedsiębiorczości”, „Lider mikroprzedsiębiorczości”, "Dobre smaki”, „Zdrowie i uroda”, „Wybitna osobowość”, „Najlepsza firma transgraniczna” i „Wybitna osobowość pogranicza”.
Gmina Jawor już po raz drugi zgłosiła do konkursu w kategorii „Sudecki produkt regionalny” swoją sztandarową imprezę - „Święto Chleba i Piernika”, która uzyskała w tym roku nominację do nagrody. Te trzydniowe wielkie święto wyrobów mącznych wyrosło z jaworskiej tradycji piekarniczej, sięgającej prawie 700 lat wstecz, kiedy to pojawiły się lady chlebowe, będące odpowiednikami dzisiejszych lad sklepowych. Natomiast dzięki rodzinie Lauterbachów jaworskie pierniki były znane na całym Śląsku i za granicą już od czasów średniowiecza.
Dziś Święto Chleba i Piernika jest imprezą organizowaną cyklicznie od 1997 r. (jej pierwotna nazwa to Międzynarodowe Targi Chleba). Wydarzenie to łączy sztukę, najwyższy kunszt piekarski i cukierniczy z różnorodnością smaków, gatunków i metod wypiekania. Przez jeden sierpniowy weekend każdego roku centrum miasta Jawora zamienia się w jeden wielki plac targowy, pełen straganów z bochenkami chleba, ciast, a towarzyszące temu konkursy, imprezy rozrywkowe i występy artystyczne znanych gwiazd muzycznych przyciągają do miasta rzeszę turystów.
W tym roku nagrodę Świdnickiego Gryfa otrzymało jaworskie Święto Chleba i Piernika w kategorii sudecki produkt regionalny.
Tym samym Gmina Jawor i utożsamiana nierozerwalnie z miastem impreza poświęcona sztuce piekarniczej dołączyła do laureatów w tej kategorii poprzednich edycji m.in. firmy Dariusz Konarski DAR-VIT - producenta wędlin, Muzeum Przemysłu i Kolejnictwa na Śląsku w Jaworzynie Śląskiej, firmy Krzysztofa Dziaducha – PPHU Maszyny i Przetwórstwo Nasion Oleistych Ol~`Vita czy ŚNIEŻKA INVEST sp. z o.o. ŚWIEBODZICE / za cukierki michałki/ .