Festiwal Kapusty i Pieroga w Księginicach (FOTO)
GMINA LUBIN. Po raz 5. Księginice w Gminie Lubin stały się regionalną stolicą tych przysmaków, do której zjeżdżają się smakosze z całego regionu. Festiwalowi Kapusty i Pieroga tradycyjnie towarzyszył konkurs na najlepsze pierogi i potrawy z kapusty. W szranki o tytuł najlepszej potrawy stanęły aż 13 Kół Gospodyń z Gminy Lubin.
Kapuściano-pierogowe wariacje pieczołowicie przygotowały koła gospodyń, co roku zaskakując nowymi przepisami. W tym roku w kulinarne szranki stanęło 13 zespołów z całej gminy. Przewodniczącą jury będzie Renata Semeniuk, finalistka X edycji programu Master Chef, a tuz obok niej jadło oceniała pani Tola Jesionkowska - manager lubińskiej restauracji.
Festiwalowi towarzyszyły warsztaty lepienia pierogów, degustacje przygotowanych potraw, konkursy kulinarne dla publiczności, muzyka folkowa, rękodzieło oraz stoiska lokalnych wystawców. Ważne, że można było się najeść pierogami, które serwowano również na specjalnych stoiskach bezpłatnie.
Wszyscy gości wydarzenia poznawali tajniki kuchni japońskiej i techniki lepienia egzotycznych pierogów. Były również warsztaty robienia mini burgerów. Gwiazdą tegorocznego wydarzenia będą Trebunie Tutki, muzykująca od pokoleń rodzina z Białego Dunajca, która przeszła ewolucję od kapeli ludowej po zespół koncertujący na największych festiwalach muzyki świata w Europie, a także Azji i Ameryce Płn.
Na scenie zaprezentowały się również lokalne zespoły, działające pod egidą Ośrodka Kultury Gminy Lubin – Młodzieżowa Orkiestra Dęta Gminy Lubin oraz Lejdis.
Fot. Ewa Jakubowska